Deca u ruskom vrtiću se kupaju ledenom vodom na snegu

23 novembra, 2015

U ruskom gradu Barnaulu kod Novosibirska, gde zimi temperatura pada i do 30 stepeni ispod nule, deca iz jednog vrtića svakog dana se napolju u kupaćim kostimima kupaju hladnom vodom tokom cele godine.
dec
Njima ne smeta zima, već se u snegu igraju, grudvaju i zajedno sa svojom vaspitačicom polivaju ledenom vodom.
Radi se o dnevnom “ritualu” koji je u vrtić uvela direktorka Olesija Osintseva pre 18 godina.
 
Dok nekima to izgleda okrutno, Osintseva tvrdi da su deca zahvaljujući tom “tretmanu” mnogo zdravija i otpornija na viruse.
decc
 
– Pre 18 godina skupili smo učitelje i doktore da razgovaramo o zdravlju naše dece. Razboljevala su se od gripa i bilo je dana kada bi polovina bila bolesna. Bilo je očigledno da moramo nešto da preduzmemo kako bi postala snažnija i otpornija na viruse. Tako smo došli na ideju da ojačamo njihov imunitet radeći ovakve vežbe sa ledenom vodom napolju na hladnoći. Testirali smo na sebi i svojoj deci. Šest meseci ovakvih vežbi su nas učinile mnogo otpornijim na bolesti – objasnila je direktorka vrtića.
 
ggg
Ona je razgovarala sa roditeljima dece, pa je potom oformila posebnu grupu dece čiji su roditelji pristali da se svakodnevno od svoje druge godine polivaju hladnom vodom.
– Potpuno sam sigurna – ova deca su mnogo zdravija. Ona se neće zaraziti od onih koja imaju neku infekciju – rekala je Osintseva.
Ritual počinje vežbama u zgradi, a samo kvašenje ne traje duže od minuta i po.
Ako se temperatura vazduha spusti ispod -30 stepeni Celzijusa ili duva jak vetar, onda se tretman otkazuje.
I.Kešanski
 
Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama