Деци су потребна јасна правила понашања, иако ће се често жестоко свађати са вама због тога

мај 18, 2019

Сви бисмо желели да нам деца одрастају у срећном дому испуњеном љубављу. Има дана када је то „сасвим лако“. Све иде како треба, деца се играју заједно, слушају вас… А има и другачијих дана, деца се свађају, ви сте под стресом и „ништа не функционише“. Мада све породице имају добре и лоше дане, има много тога што можете учинити да добрих дана буде више.

Основа срећне породице јесте здрав однос пун љубави између вас и брачног партнера. Најзначајнија ствар коју за децу можете учинити јесте да имате најбољи могући однос с партнером. Ако деца виде да се вас двоје слажете и подржавате и они ће се тако понашати и вероватно ће се слагати с другом децом. Енергија коју уложите у своју везу двоструко ће вам се вратити кроз вашу децу.

С друге стране, деца „упијају“ и понашање које није похвално. Ако виде да се вас двоје свађате, вређате или физички обрачунавате, приметићете да деца и то негативно понашање прихватају. Вероватно ће се осећати несигурно, и та несигурност би се могла показати кроз лоше оцене, лоше понашање у кући и школи. Радите на браку, јер цела породица ће од тога имати корист!

Једна од најважнијих ствари за децу јесте дисциплиновање. Дисциплиновање јесте учење деце о томе који су облици понашања прихватљиви, а који нису, као и о томе да за своје понашање морају да сносе последице. То је важно да би се осећала сигурније. Деци су потребна јасна правила понашања, иако ће се често жестоко свађати са вама због тога. Дисциплиновање деце је саставни део доброг васпитања, чак и када је већа тешкоћа дисциплиновати их него пустити да раде шта хоће. Јасна правила значе да деца знају шта је то што очекујете од њих и које су последице „непридржавања“. Правила морате сваки пут да користите да би била ефикасна. Ако спроведете казну којом сте му припретили, дете ће научити да се заиста придржава оног што сте рекли. Осим тога, знаће да ће бити последица ако вас не послуша, и да неће остати само на „празној“ претњи.

Важно је да пажљиво одаберете дисциплинску меру. При одабирању дисциплинске мере треба обратити пажњу на две ствари. Прво, казна је нешто што можете и хоћете да урадите. Друго, важно је да казна одговара прекршају. На пример, ако дете боји сестрину књигу, треба га послати у собу или му узети бојице до краја дана. Што је последица ближа неприкладном понашању, то је вероватније да ће дете схватити везу између својих поступака и казне.

Такође је од кључног значаја да ви и ваш партнер имате јединствен став приликом дисциплиновања деце. Ако једно од вас почне да спроводи казну, а други каже да то није потребно, подривате међусобни ауторитет. Деци на крају неће бити јасно шта се од њих очекује. Иако ће им вероватно бити драго што су избегли казну, биће збуњени. Сем тога, губите партнерово поверење.

Према томе, увек морате подржати партнера у дисциплиновању. После, насамо, можете поразговарати о томе како је ситуација могла другачије да се реши. Најбоља ствар за децу јесте да виде родитеље као снажан тим који се слаже, чак и у кажњавању. Деца лако умеју да препознају родитељска размимоилажења и покушаће да заваде родитеље. То је уобичајено понашање. Најбржи начин да дете прерасте ту фазу јесте да родитељи остану чврстог става.

Ви и ваш партнер имаћете срећну породицу ако сте вас двоје срећни. Најважнија ствар коју можете да урадите за своју децу јесте да се старате да ваша веза остане јака. Немојте се свађати пред децом, улажите време и енергију у брак. Будите доследни приликом дисциплиновања деце. Ако сте заиста партнери и у васпитању, одгајаћете дивну децу. Имаће лепе успомене и добар однос са вама целог живота.

Јасенка Југовић
брачни и породични психотерапеут

Извор: lekariduse.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама