Шта можете да урадите ако вам се не допадају пријатељи вашег детета

Као родитељ, велика је вероватноћа да ћете у неком тренутку одрастања свог детета доћи у ситуацију да вам се никако не допада неко од његових пријатеља. Обично се код родитеља онда рађа и осећај да тај пријатељ има веома лош утицај на његово дете.

Foto: Canva

Ипак, веома је важно да не покушате да преузмете потпуну контролу и очекујете да дете дозволи да му ви бирате пријатеље. Али, оно што свакако можете јесте да покушате да га усмерите.

Јер, ако будете инсистирали на неким одлукама то неће имати негативан утицај само на друштвени живот и самопоуздање вашег детета, већ и на ваш међусобни однос.

Како се онда понашати кад вам се учини да неки другар негативно утиче на ваше дете?

Ни у ком случају то не говорите детету

Ово важи првенствено ако је ваше дете бунтовно и има чврсту вољу. Свако ваше противљење његовом дружењу са одређеним пријатељем може пробудити у детету малог бунтовника.

Али, изнад свега, створићете јако лошу ситуацију свом детету. Јер, мале су шансе да ће просто одбацити неког пријатеља само зато што се он вама не допада, већ ће само покушавати да избегне да се ви с тим пријатељем сретнете, трудиће се да га не помиње и да ви о том дружењу знате што мање. А то вам сигурно није циљ.

Размишљајте дугорочно

Шта год ви мислили, људи се мењају. Деца нарочито.

Оно што вам се код пријатеља вашег детета не свиђа можда је само пролазно, док то дете можда има особине које га чине одличним другом, а које ви не примећујете.

Ако другар вашег детета воли да наређује, можда ће он једног дана постати неко ко ће га увек штитити и коме ће моћи да верује. Ако је то дете пркосно у раном детињству, можда ће као адолесцент бити веома упоран и посвећен ономе што ради. А то свакако јесу пријатељи какве желите свом детету.

А што је још важније, и ваше ће се дете мењати, па ће тако еволуирати и његова пријатељства.

Зато немојте дозволити да вас обузме нервоза због нечега за шта мислите да је лош утицај на ваше дете, ако нисте сагледали и оне добре стране. Осим тога, ако су они у вртићу, за коју годину ће можда бити потпуно раздвојени, па ће од свега остати у сећању само то да мама и тата нису волели другара из вртића.

Не заборавите да је то пријатељ вашег детета, а не ваш

Размислите добро, због чега вам се то дружење не допада?

Да ли сте сасвим сигурни да не доносите закључке о другару свог детета на основу предрасуда? Нпр, на основу тога што вам се не допадају његови родитељи.

Преиспитајте се и будите потпуно сигурни да нисте неправедно пројектовали неке своје процене и предрасуде на дете.

Ви сте свом детету пре свега родитељ, али и пријатељ

Ако су мали, играјте се њима; Ако су тинејџери, направите ручак и ручајте заједно.

Тако ћете добити прилику да боље упознате другаре свог детета и створите јаснију слику, каква год она била.

Схватићете да ли су ваше сумње оправдане или су можда резултат неоснованих предрасуда. Избегавање дружења са пријатељима вашег детета који вам се не допадају је лоша идеја. Подићи ћете тензију, а нећете сазнати ништа.

Будите опрезни 

Ако након свега што сте предузели и даље верујете да је то дружење заиста лоше по ваше дете, наравно да ћете нешто предузети. Али, опрезно! Без претњи, уцена, наредби. Важно је да ваше дете само дође до закључка да то пријатељство није добро по њега. Како ћете то урадити, зависи од узраста детета.

На првом месту – будите родитељ

Ваш посао је да бринете.

Када сте урадили све претходно о чему смо писали, потрудите се и да отворено комуницирате са својим дететом и да он(а) зна да може увек да вам се обрати за помоћ. Ово је посебно важно ако имате тинејџера, који вапи за независношћу и слободом, али у себи жуди за осећајем да може увек да рачуна на вашу подршку.

Када је реч о проблематичном понашању, јасно ставите до знања да подршка не значи да ћете одобрити такво понашање, већ да ћете у тренуцима кад сте им потребни, бити ту за своју децу.

Дакле, не покушавајте да им контролишете животе и пријатељства. Уместо тога, дајући им свој пример, слушајући их и пружајући безрезервну подршку, можете их научити вештини да на прави начин бирају пријатеље и иду кроз живот.

А. Ц.