Деци су за имунитет потребни микроби а не антибиотици

То што данас имамо све више алергија, гојазности и упалних болести црева, чак и аутизма, управо је последица претеране хигијене.

Да, важно је прати руке. Током сезоне грипа још важније. Али данас стварно претерујемо, упозоравају научници.

Уништавање микроба на рукама антибактеријским сапунима и претерана употреба антибиотика имају изузетно лоше дејство на имунитет наше деце, каже микробиолог Мари-Клер Аријета, коауторка књиге “Нека једу земљу: Како сачувати децу у сувише чистом свету”(Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World).

Зашто превише хигијене угрожава здравље деце? Јер доприноси развоју хроничних болести, од алергија до гојазности, кажу Аријета и њен коаутор, микробиолог Брет Финлеј са Универзитета Калгари.

“Нова истраживања показују да заједница микроба у нашим цревима која се формира у раном детињству одређује наше здравље током читавог живота,” каже Аријета. “Када се родимо, ми немамо микробе и наш имуни систем је неразвијен. Имунитет почиње да се развија тек када се појаве микроби који га пробуде. Без њих, не бисмо могли да се боримо против инфекција.”

Микроби су толико важни и зато што стварају молекуле и супстанце које ступају у интеракцију са ћелијама цревног зида али и са ћелијама имуног система које се налазе са друге стране ћелијског зида и буквално их тренирају. Тако наш имунитет добија информације помоћу којих учи. Затим обучене ћелије имуног система одлазе у друге делове тела.

“То што данас имамо све више алергија, гојазности и упалних болести црева, чак и аутизма, управо је последица претеране хигијене. Гени јесу важни, али гени се немењају тако брзо. Истраживања изнова и изнова показују да смањено излагање микробима у раном детињству изазива ове болести,” објашњава Аријета.

Како родитељи треба да се понашају да би омогућили да се дететов имунитет развије како треба? Стручњаци препоручују да набаве пса и да не чисте све што беба ставља у уста. Ризик од развоја астме, рецимо, смањује се када родитељи бебину лажу чисте у сопственим устима. Прање руку треба да буде навика која се практикује пре јела и након одласка у тоалет. Не и после играња у дворишту – уклањање земље са дечијих ручица неће им сачувати, већ угрозити здравље, упозорава др Аријета.

Приредила: Јована Папан

Извор: Detinjarije.com