Dečiji crteži govore o inteligenciji

23 decembra, 2017

Nova britanska studija pokazala je da način na koji četvorogodišnjaci crtaju ljude govori o nivou njihove inteligencije koja može da se iskoristi i za predviđanje inteligencije za narednih 10 godina, objavio je časopis „Tajm”.

Foto: Canva

Tim naučnika Kraljevskog koledža London istraživao je 7.752 para identičnih i neidentičnih četvorogodišnjih blizanaca putem crteža. Svaki od njih je ocenjivan na skali od 0 do 12 i to na osnovu detalja kao što su ruke, noge i lice, a deca su takođe podvrgavana testovima verbalne i neverbalne inteligencije, preneo je Tanjug.

Kada su napunili 14 godina ponovo su testirani i tom prilikom je utvrđeno da su oni čiji su crteži bili detaljniji sa četiri godine bili inteligentniji i deset godina kasnije.

Osim toga, utvrđeno je da su crteži identičnih blizanaca mnogo sličniji nego neidentičnih, što ukazuje na genetsku povezanost iako je taj mehanizam još uvek nedovoljno ispitan.

Naučnici dodaju da deca mogu da budu obučena da paze na detalje ili da drže olovku na određeni način, tj. da roditelji ne bi trebalo previše da strahuju ako njihovo dete ne crta dovoljno dobro jer sposobnost crtanja ne određuje inteligenciju, već je tu uključeno bezbroj faktora, među kojima je najvažniji genetski.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama