Декан Учитељског факултета: Наставник би требало више да се бави дететом, него предметом

У 1.766 школа у Србији ради 2.506 психолога и педагога, према подацима Министарства просвете, пише РТС. Статистички, то је један и по стручни сарадник по школи. Међутим, у пракси, многе школе немају или психолога или педагога.

На основу Правилника о финансирању цена услуга у основним и средњим школама из 2015. године, смањен је број спољних сарадника, односно прописано је да само школе са 32 и више одељења могу ангажовати и педагога и психолога.

Foto: Canva

„Та одлука ни тада није била рационална, сада још мање. Јако смо се борили да се не смањује број стручних сарадника, педагога и психолога у школама, јер је потреба за нашом подршком и нашим радом све већа“, истиче дечји психолог Бранка Тишма.

Психолози и педагози су важна карика функционисања сваке школе, а недавни трагични догађаји показали су зашто је важно да их у нашим школама буде више. Они најчешће помажу ђацима када не могу да савладају градиво и када изгубе мотивацију, али тинејџерско доба са собом носи и многе друге дилеме и питања.

„Не постоји начин да нико не примети да је дете у проблему. За 20 година рада није се десило да нисам приметио да некоме нешто фали, осим за време короне када деца нису ишла у школу. Довољно је да кажеш добар дан, како си, шта има. Мало да га помериш из те његове летаргије. Ако човек хоће да ради, може да ради 24 сата. Ако неће да ради, може да седи у канцеларији, пије кафу и да чека да му дође неко дете кад поломи прозор или неком другару нос“, истиче психолог у школи Жељко Машовић.

„Наставник би више требало да се бави дететом него предметом“

У васпитању деце битну улогу имају и учитељица, разредни старешина и наставник, кажу на Учитељском факултету.

„Наравно да када наиђемо на проблеме треба обезбедити већи број педагога и психолога, али је веома значајно да сваки наставник на сваком часу и у сваком дану познаје свог ученика и да се бави његовим животом и проблемима, али и наставом. Како би Душко Радовић рекао, наставник би више требало да се бави дететом него предметом“, каже декан Учитељког факултета Данимир Мандић.

Д. Мандић, Фото: Википедија

Стручњаци се слажу да су и педагог и психолог потребни у свакој школи. Да би тако било потребно је запослити још нешто више од 1.000 стручњака.

Према подацима Националне службе за запошљавање, на посао чека 800 психолога и 500 педагога.