Десет здравих разлога за шетњу по хладном времену

Често можемо чути да је хладноћа добра за наше здравље, а да ли знате коједобробити наш ум и наш организам имају од ниских температура?

Изложеност хладним температурама, нпр. шетња по хладноћи, испуниће вас енергијом па ћете бити „енергични“ и по повратку у топло. Да би хладноћа имала такав учинак, не морате да јој будете дуго изложени. Довољна ће бити и кратка шетња – зато, идите на брзо ходање.
2. Бољи сан 
Људи који пате од несанице имају вишу телесну температуру, па ће им спавање у лагано расхлађеној просторији, на идеалној температури од 16 до 20 степени Целзијусових, помоћи да боље спавају. Како они који пате од несанице, тако и сви остали.
3. Сагоревање калорија 
Хладноћа подстиче сагоревање калорија у тамном масном ткиву. Тамно масно ткиво производи топлоту и сагорева масноће. Код беба оно служи за регулисање телесне температуре, док се оно код одраслих налази у мањим количинама.
4. Мозак боље ради 
Доказано је да на високим температурама људи ређе доносе веће и сложеније одлуке. Топло време брже исцрпљује наше резерве глукозе, а пошто глукозу користимо у менталним процесима, њен недостатак утиче на нашу способност доношења одлука.
5. Боље дисање 
У јесен и зиму ваздух је бољег квалитета него у пролећним и летњим месецима. Због свежег, чистог ваздуха ово доба године је идеално за боравак у природи, дуге шетње и дубоко дисање.
6. Савршено за трчање
Да ли сте се икада питали зашто се маратони одржавају у касну јесен? Зато што је на нижим температурама лакше и пријатније трчати. Трчање по топлом и влажном времену делује врло исцрпљујуће на наше тело. Истраживања су доказала да по хладноћи трчимо брже, што значи да у краћем времену можемо да сагоримо више калорија.
7. Мање упала и инфекција 
Упала мишића често се ублажује стављањем леда на отечено и болно место. Исти ефекат имају и ниске температуре ваздуха. Многи атлетичари у лечењу упала и повреда користе криотерапију, односно терапију ледом – излагање екстремно хладним температурама. Боравак напољу чини нас отпорнијима. То је зато што се број ћелија које се боре против инфекција заправо повећава када боравимо на хладноћи.
8. Боље се осећамо
По хладном времену не морамо да се бринемо о томе како изгледамо у бикинију или купаћим гаћама, што нам подиже самопоуздање. А то је и доба године када размишљамо о вежбању, због доношења новогодишњих одлука.
9. Више ценимо дане који долазе 
Истраживања су показала да људи који живе у подручјима где је увек топло и сунчано нису срећнији од других. Људи су најбољег расположења после дужег периода хладнијих и тмурнијих дана.
10. Нема инсеката 
Ниске температуре убијају инсекте као што су комарци, што значи да не морамо да се бранимо од ових тих ситних досадних напасника, који могу и да нам пренесу заразу.
Извор: Б92