Табела избијања и испадања млечних зуба (и како да то прође што лакше)

24 новембра, 2020

Из угла родитеља избијање зубића код њиховог мезимчета врло је емотиван процес. Док чекају први зуб, мама и тата виркају у бебина уста више десетина пута на дан, опипавају десни, процењују да ли је беба нервозна баш због зубића, а неки чак и брину ако први не избије до 8. или 9. месеца. Касније, када стигну и двојке, зубићи престају да буду занимљиви, осим у контексту непроспаваних ноћи и непрекидне нервозе. Нека деца то прођу без икаквих проблема, док код других избијање зубића представља прави пакао у малом – и за дете и за родитеље.

За ову другу категорију измишљени су различити „геџети” да муке по зубићима бар мало олакшају. Старе методе, попут мазања белог вина (надамо се) више нико не примењује. Tу су, зато, старе добре глодалице. Уосталом, и сама беба вам својим понашањем (трпајући у уста све што јој падне под руку) даје до знања да јој треба нешто чиме ће чешати десни. То нешто би требало да буде хладно и тврдо. Дакле, глодалицу од безбедних материјала држите увек у фрижидеру. Најбоље бар два комада, па док беба једну гризе, друга се хлади.

Али, ни глодалице више нису само обичан комад гуме. Од брендова који су на нашем тржишту присутни, креативношћу се издвајају МАМ и НИП. Сада их има са четкицом којим се перу десни или оно зубића што је већ избило, са водом, са ланчићем, у облику дуде, са звечком, а ту је и нешто релативно ново – напрстак којим родитељи могу масирати бебине десни и чистити зубиће. Ово је добра ствар јер беба још нема довољно артикулисане покрете да сама може тачно почешати болно место, већ ће родитељ то урадити боље.

Чак и ако се одлучите за неку варијанту гела, глодалице су ипак обавезна ствар. Предлажемо да свакако испробате неколико врста како бисте пронашли ону која детету најбоље одговара.

А ево и табеле раста и испадања млечних зуба, за оне који брину да њиховом детету, можда, неће нићи зуби. Кад мало размислите, да ли се то икада, икоме десило?

А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама