Дете које је гојазно са шест година, остаје тако и са 11; девојчице мање активне од дечака

14 новембра, 2019

Ниво физичке активности деце значајно опада током основне школе, показује истраживање.

Студија тима са Универзитета Бристол показује да време које деца узраста од шест до 11 година проводе активно, опада за 17 минута на недељном нивоу из године у годину.

Истраживање је пратило физичку активност 2.132 детета из 57 школа широм југозапада Енглеске од 2012. до 2018. године.

Foto: Canva

Деца су носила специјалне уређаје за мерење физичке активности пет дана.

То је омогућило истраживачима да стекну тачну слику о томе колико минута дневно су деца била физички активна, али и о томе да ли су активности биле умерене или интензивне јачине – довољне да се мало задишу или озноје.

Каква је ситуација у Србији?

Недавно објављено истраживање о понашању деце школског узраста, показало је да је једна трећина анкетиране деце била физички активна свакодневно бар сат времена у недељи која је претходила истраживању.

Половина деце навела је да је физички активна четири пута недељно или чешће – ван школске наставе.

Истраживање које су спровели Институт за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут, Министарство здравља и Светска здравствена организација, пратило је физичку активност деце у петом и седмом разреду основне школе, као и ученике првог разреда средње школе.

У свим узрастима, дечаци су активнији од девојчица.

У петом разреду основне школе активно је 44 одсто дечака и 36 одсто девојчица. Проценат физички активних дечака у седмом разреду је готово идентичан као и у петом, док су девојчице мање активне (25 одсто). Ученици првог разреда средње школе активни су 39 одсто, док су ученице тог узраста активне тек 18.5 одсто.

Истраживање које је финансирала Британска фондација за срце, открило је да је 61 одсто деце у првом разреду било физички активно најмање сат времена дневно.

Foto: Canva

Британске медицинске службе препоручују да деца сваког дана проводе један сат умерено до интезивно физички активна.

Али у шестом разреду, тек 41 одсто деце достизало је тај циљ.

Пад је нарочито видљив код девојчица – са 54 одсто на 28 одсто до краја основне школе.

„Приметили смо значајну разлику у нивоу физичке активности између дечака и девојчица. Девојчице су мање вежбале, а више времена седеле и радним данима и викендом него дечаци са шест година”, показује истраживање.

„Девојчице су престајале да се баве физичким активностима раније, тако да се јаз између дечака и девојчица повећава између шест и 11 година.”

Истраживање је открило и разлику у индексу телесне масе до 11. године.

На пример, дете које је гојазно са шест година, остаје тако и са 11, а вежба 10 минута мање током радних дана са 11 година, него дете истих година и нормалне тежине.

Али, треба напоменути да су „подаци добијени из области око једног града у Великој Британији, у ком претежно живе етнички Британци, што ограничава могућност генерализације на друге пределе, контексте и етничке групе”.

„Ови бројеви доказују да је потребно учинити више како би се осигурало да деца буду активна како се приближавају адолесценцији”, каже водећи истраживач професор Расел Јаго.

Он објашњава да се „не ради о томе да деца треба више да вежбају, већ о одржавању нивоа активности.”

„Развијање стратегија ране интервенције како би се деци помогло да задрже ниво активности, могло би да обухвати програме физичке активности после школе, усмеравајући се на учешће у популарним спортова, а да стави и већи нагласак на промоцију викенд активности.”

Професор Џереми Пирсон, сарадник медицинског директора Британске фондације за срце, рекао је да „скоро трећина деце у Великој Британији има већу телесну масу него што би требало, док једно од четворо деце у основној школи не вежба колико је препоручено.”

„Знамо да деца каја су гојазна, имају већу вероватноћу да буду гојазна и у одраслом добу – због чега је виши и ризик од обољевања од срчаних и болести циркулације, као и дијабетеса типа два и високог притиска касније у животу.

„Како би деца остала активна, потребно је помоћи породицама да доносе здраве и информисане одлуке.”

Истраживање је објављено у Међународном часопису за гојазност.

Извор: Наслови

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама