Дете не може да одржи фокус на једној игри дуже од 5 минута? Ево како да то промените

29 априла, 2018

Кад сам била дете, брат и ја смо морали на крају сваког дана да покупимо играчке. Ако то не урадимо, током ноћи дође вила која мисли да нам те играчке не требају, чим смо тако немарни према њима. Она их однесе и прође неко време док их не добијемо назад. Осим што је ово прилично добро функционисало, па смо брат и ја играчке враћали на место готово сваке вечери, имало је још једну важну предност за коју моји родитељи тада, сигурна сам, нису ни знали.

Наиме, истраживачи са Универзитета Толедо спровели су једно прилично једноставно истраживање. Групу од 36 деце узраста од 18 до 30 месеци поделили су на два дела. Свако дете из обе групе посматрано је како се само игра играчкама током две одвојене једночасовне сесије – једна у просторијама универзитета, друга код њихових кућа.Разлика између група састоји се у томе што је у првој групи сваком детету за игру на располагању било 16 играчака, а у другој само четири.

Закључак? Истраживачи тврде да су деца из друге групе, са по четири играчке:

  • Показала далеко већи степен креативности у игри и способност да осмисле више различитих начина за игру једном играчком.
  • Била много боље фокусирана на игру и у стању да дуже задрже пажњу на започетој активности од деце којима је дато 16 играчака.
Онда, да ли то значи да треба куповати мање играчака?

Не нужно. Довољно је да их с времена на време ротирате – склоните једну туру, а другу понудите детету, па тако у круг.

Ротирај, фокусирај, понови.

Ево, на пример, јутрос пре поласка у вртић, док сам ја пила кафу, моја ћерка се играла пластелином за својим столом. Стручњаци би рекли да, ако желим да одржи фокус на тој активности, треба да јој из видокруга склоним остале играчке. Што потпуно има смисла.

Дакле, не морате бацати играчке, нити поклањати нешто што дете воли само да бисте ограничили њихов број. Довољно је да се побринете да, кад се дете игра нечим, остале играчке које му могу одвући пажњу буду склоњене ван видокруга.

На крају крајева, није ли и код нас одраслих тако? Ако седнете да нешто урадите, а пред очима вам је пуна судопера или нераспремљен кревет, тешко да ћете одржати фокус.

Приредила: А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама