Дете није ваш терапеут! Не оцрњујте пред њим бившег супружника

9 новембра, 2018

Постоји много начина да упропастите детињство својој деци. Један од њих је и причање лоших ствари о другом родитељу.

Када имате децу, развод није лак. Бивши муж, некад принц, сада је чудовиште. Бивша жена, до скора анђео, наједном је вештица. Без обзира што је ваша слика о дугогодишњем партнеру претворена у прах, за вашу децу мама и тата и даље остају анђео и принц, једнако важни као и пре. Због тога, упркос вашем бесу и фрустрацији, та веза мора бити негована и ненарушена, колико год вас то болело.
“Ваше дете је пола ви и пола ваш бивши супружник. Замислите како изгледа растрзати га по средини,” каже Ерин Барбоса, клинички социјални радник. Због тога сваки пут када се обрушите на другог родитеља, дете осећа као да сте се обрушили на део њега.
Родитељи често ни не примећују кад пред децом убаце неки злобни коментар о другој страни. Тиме нарушавају њихово самопоуздање и повређују их.
Чак и када други родитељ не заслужује поштовање због тога што занемарује дете или је зависник, треба бити умерен са критикама, каже Барбоса и саветује да се критике износе са саосећајношћу и без пребацивања. “Како ваше дете расте и сазрева, само ће схватити ко је ваш бивши/ваша бивша, не морате то да му сугеришете,” каже она.
“Запитајте се зашто нешто говорите детету,” каже Келси Торгерсон, клинички социјални радник. “Да ли објашњавате нешто што се десило или се само жалите на бившег супружника? Увек водите рачуна да говорите из правих разлога. Понекад се деца осећају као да морају да одаберу страну, и емоционални стрес због тога може им одвлачити пажњу од других важних ствари попут школе, пријатеља и уобичајених дечјих интересовања.”
Као и увек, једноставност је кључ. Деци треба говорити само оно што је нужно да знају. Њихов главни посао је да буду деца. Не морају све да знају и није њихов задатак да вама помогну да пребродите бол. “Објашњења треба да вам буду што једноставнија,” поручује Торгерсон.
Извор: Детињарије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама