Девет занимљивих чињеница о јединцима

19 марта, 2018

О јединцима (и јединицама) постоје разни стереотипи и предрасуде. Многи од њих, међутим, нису издржали тест времена и оповргнути су.

Многе познате личности су јединци, попут Леонарда да Винчија, Роберта де Нира, Френка Синатре, Алише Киз, Ненси Реган, Расела Бренда, Натали Портман…

Наука је открила много занимљивих података о “јединчићима”. Многи налази су чак и међусобно контрадикторни, али ево неких који привлаче највише пажње.

1. Рана истраживања из психологије резултирала су закључком да су јединци на губитку. Ипак, наука је касније оповргла ову тврдњу у показала да јединци ни у чему не заостају за другом децом.

2. Један од главних стереотипа о јединцима јесте онај да су размажени и себични. Та претпоставка је ипак током година много пута научно демантована.

3. Јединци чешће имају јако добре односе са својим родитељима него деца која имају браћу или сестре.

4. Јединци више времена проводе радећи своје домаће задатке и постижу боље оцене од деце која имају двоје или више браће или сестара.

5. Јединци постижу боље резултате на тестовима интелигенције, мада се тај јаз смањује како постају старији.

6. Јединци су више оријентисани на постизање циљева и чешће су спремни да се потпуно унесу у решавање проблема.

7. Студије показују да јединци чешће разговарају сами са собом него они који имају браћу и сестре. То чине зато што доста времена проводе сами.

8. Једна студија је открила да јединци истовремено у школи могу бити и агресивнији, али и жртве него остала деца. Разлог томе је што нису довољно вични руковођењу конфликата и њиховом решавању.

9. Већина јединаца тврди да им се свиђа то што су јединци и да уживају у томе да забављају сами себе.

Извор: novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама