Психолози препоручују досађивање преко распустa

Да ли се упињете да испуните деци лето уметничким радионицама или спортским тренинзима?

Foto: Canva

Лети су у понуди многе активности намењене испуњавању дечијег времена, али психолози упозоравају да претрпавање летњег распореда децу само може да одврати од откривања својих правих интересовања.

“Ваша дужност као родитеља је да припремите децу да заузму своје место у друштву. Бити одрастао значи умети разонодити себе на начин који вас усрећује,” каже Лин Фрај, дечји психолог из Лондона. “Ако родитељи троше своје време да би испунили слободно време своје деце, она никада неће научити да то раде сама,” објашњава она.

Досађивање је неопходно да би дете развило унутрашњи подстицај и постало креативно, сматра др Тереза Белтон са универзитета Ист Англиа.

Психоаналитичар Адам Филипс написао је 1993. године да је “капацитет за досађивање развојни стадијум код детета.” Филипс је наметање интересовања деци од стране родитеља описао као једну од најопресивнијих родитељских мера, истичући да деца морају добити простора да се досађују и полако откривају шта их заиста интересује.

Лин Фрај предлађе да родитељи и деца на почетку распуста саставе листу активности које би богле бити забавне и пријатне, попут играња карата, читања књиге или вожње бицикла. Онда, уколико се деца у току лета појаве са притужбом да им је досадно, треба их упутити на списак да се инспиришу.

Теорија да досађивање учи децу да се ослоне на своју машту могла се наћи још 1930. године код филозофа Бертранда Расела. Способност да се трпи досада је неопходна да би се водио срећан живот, а она се мора развити у младости. Неговање ове важне особине од раног детињства јача психолошки имунитет, сматрао је Расел. “Радост детињства је у стварању “ни из чега” уз помоћ труда и стваралачке имагинације,” написао је он.

Приредила: Јована Папан

Извор: detinjarije.com