Девојчице учите да мисле, а не да се шминкају

Од малена им говоримо да су слатке, уместо да похвалимо њихово мишљење

Инсистирање на изгледу од раног детињства има за последицу то што се више од 15 одсто девојчица, млађих од 12 година, шминка и пати од поремећаја у исхрани
skol

Када упознате четворогодишњу девојчицу која плени осмехом и гледа вас умилним окицама у розе хаљини на туфне, природно је да јој кажете како је слатка.

У овоме, наизглед, нема ничег лошег, јер нас малишани спонтано „маме“ да им ласкамо. Међутим, нека истраживања показују да је овакав приступ крив за чињеницу да је девојкама данас изглед важнији од памети и образовања. Њима се од малих ногу пласира прича о лепоти, она се поставља као императив и усађује у свест деце, пишу „Новости“.

Лиз Блум, ауторка књиге „Размишљајте: разговори за паметне жене у заглупљеном свету“ наводи да више од 15 одсто девојчица млађих од 12 година редовно ставља маскару, ајлајнер и кармин, пати од поремећаја у исхрани, има смањено самопоуздање и комплексе због физичког изгледа, а да чак и паметне, успешне студенткиње изјављују како би рађе биле лепе него паметне.

Оне су духовна бића, а не лутке

Зато она саветује да се са девојчицама разговара на другачији начин, да се у раном детињству промени образац понашања, како би се избегле последице у каснијем добу.

Уместо да их похвалите за сукњу, лутку или кикице, Лиз предлаже да их на првом сусрету питате како су, шта читају, шта воле, а шта не, о лепим манирима… Уколико су старије, паметно им је прићи са темама о загађењу животне средине, променама у школском систему, тренинзима…

Лиз каже да је суштина да се девојчице од најранијег узраста уче да размишљају својом главом и пажњу освајају мудрим промишљањем и занимљивим причама, а не да чекају да им неко удели комплимент на рачун изгледа. У противном, сваки пут када се то не деси, оне ће се осећати мање вредно. Зато је потребно да им се у раном детињству усади свест о значају улагања у унутрашњу, а не спољашњу лепоту. То је тек једна, али врло важна, ставка у исправном систему вредности.

Извор: bebac.com