Дидактички материјали у пракси за основце (на бази Монтесори педагогије)

Дидактички материјал на бази Монтесори педагогије које сам осмислила пружа могућност коришћења великог броја материјала и техника за испољавање креативности и пружа могућност за међупредметну компетенцију.

Помоћу мотивационог садржаја подстакла сам код деце природну радозналост.

Садржаји су пружили пут од задовољства овладавања техникама до креативности и усвајања садржаја на тему „Предмети у простору и односи међу њима”, као и за тему „Величина, положај и облик предмета”.

Од стиропора сам изрезала облике корњача на чијим леђима су прорези различитих облика. Ученици су имали за задатак да препознају облике и  ставе у одређени прорез. Касније све то обоје. 

Такоће сам изрезала разне облике квадра, коцке, купе, пирамиде где су ученици спајали делове и састављали куцу.

Нацртала сам два шаблона облика рибе. Један шаблон се стави у други и помоћу парчића сунђера који се умочи у темперу боју са додатком мало воде, осликавају се облици троугла различитих величина. Ова техника се зове Пошоар.

Од брашна, воде и сирћета смо направили различите облике правоугаонока, квадрата и троугла које су се природним путем сушили и низали огрлице по жељи. На овај начин делим ученике у групе за заједнички рад.

За сабирање и одузимање ученици су на часовима ликовне културе цртали и бојили цветове са латицама а испод сваког цвета написала сам по три броја. Задатак ученика је да преброје латице и штипаљком обележе број односно окаче штипаљку на одређени број.

Затим сабирају сва три броја и на средини цвета уписују збир.

  • Од збира одузимају један по један број. Може и комбинацију први и трећи  да одузму од збира, или други и трећи број.
  • Један од бројева додају збиру а преостала два одузму и низ других комбинација.

За тему Пролеће као и све песме везане за то годишње доба направили смо кошнице за које смо искористили пластичне флаше и балоне где смо украшавали жутим и црним тракама наизменично. Пчелице смо правили од пластике и вунице. Од картонске кутије направили смо кошнице и рамове такође од картона са отворима које су ученици попуњавали куглицама направљених од згужваних жутих салвета које су нам послужиле и за представљање заната у оквиру Професионалне оријентације.

Помоћу штапа и канапа правили смо пецаљке. На крају канапа виси по један магнет. Тако пецајући слова састављају реч, реченицу, откривају наслов наставне јединице. Применљиво и интересантно везано за све предмете.

Једноставно средство – играчка која личи на рингишпил која служи као држач или носач разних ликовних садржаја који заједно чине једну необичну сликовницу. Оваква сликовница може да представи серију цртежа који су тематски везани као и повезану причу у сликама коју је лако гледати и читати по деловима и у целини. Када се окачи може да се врти сваки лист и гледа  са једне и са друге стране.

По свом изледу је атрактивна, а  по свом садржају интересантна деци, јер прво привлачи пажњу као играчка, а затим побуђује интересовање да се упозна њен садржај.

Овако се може радити на структурисању знања из разних области и са различитим темама.

Направила сам је од бициклистичког точка, дрвеног сталка и шипке.

Енглез Џон Спилсбери који је израђивао мапе, 1760. године једну карту залепио је на плочу, и поделивши је на неједнаке делове, створио прву слагалицу.

Читајући о играчкама за сва времена подстакло ме је да често користим слагалице у настави које сама са ученицима израђујем.

Аутор: Бојана Пешић, ОШ „Чегар”, Ниш