Direktor jedne škole predlaže: Treba da uvedemo ometače za signale u svim školama

19 oktobra, 2018

U Srbiji je čak 87 posto roditelja za zabranu mobilnih telefona u školama, pokazuje istraživanje Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije. Po našem zakonu, korišćenje mobilnih telefona na času spada u teže povrede obaveze učenika, ali, u praksi, ovakve povrede dešavaju se često. Kako se sa ovim problemom nose škole u Srbiji?

Gotovo da ne postoji dete koje nema telefon, ali, da li je neophodno koristiti ga u školi?
Zloupotrebe poput prepisivanja na času, snimanja nastavnika, ismejavanja vršnjaka na društvenim mrežama, pa čak i promene sadržaja na pametnim tablama, nisu novost.
Ovaj problem je donekle rešila OŠ “Josif Pančić” u Beogradu, koja u skladu sa zakonom i pravilnikom škole, već dve godine sprovodi zabranu korišćenja mobilnih telefona.
“Mi smo imali ogroman problem oko mobilnih telefona koji su postali problem u svakodnevnom radu. Morali smo da reagujemo, da napravimo jedan dogovor sa roditeljima koji će oni potpisati, gde smo obavestili da se mobilni telefon koristi samo na odmoru, odnosno posle nastave”, kaže Milan Bajić, direktor OŠ “Josif Pančić”.
U slučaju kršenja zabrane, nastavnik ima pravo da detetu oduzme telefon koji završava kod direktora. U OŠ “Drinka Pavlović”, to nije dovoljno, pa direktor predlaže konkretne mere.
“U zakonu piše da se mobilni ne može koristiti na času, ako te stvari ne daju rezultate kakve smo očekivali, a to je da uvedemo ono što je normalno u svim drugim zemljama – to su ometači za signale”, rekao je Jole Bulatović, direktor OŠ “Drinka Pavlović”.
Našoj deci se ne može zabraniti ono što je svima dostupno – poruka je Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije.
Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da želi da napome da nisu ni za kakve rigorozne mere i da ukoliko treba uvoditi neke zabrane, pre svega moramo ispitati sve prednosti ali i neke mane eventualnih zabrana.
“Ono što napominjemo kao važno jeste da mobilni telefoni i drugi digitalni uređaji ne treba ni na koji način da ometaju proces nastave, naprotiv, oni treba da budu sastavni deo obrazovnog procesa”, rekla je Matićeva.
O ovoj zabrani se posebno govori nakon toga što su francuski osnovci u novu školsku godinu krenuli bez mobilnih telefona.
Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Direktor jedne škole predlaže: Treba da uvedemo ometače za signale u svim školama"

  1. Mira kaže:

    Bravo za predllog!!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama