Директори неће технолошке вишкове

7 септембра, 2019

Проблеми у преузимању запослених у образовању без пуне норме

Очекивања да ће број технолошких вишкова почетком школске године бити преполовљен не само да нису испуњена, већ се у појединим школским управама тај број практично не смањује.

И поред јасно дефинисаних правила, уходане процедуре и раније успешне сарадње Министарства просвете, школских управа и синдиката, сада се по школама дешава да многи директори без икаквог образложења одбијају да преузму запослене за чијим радом је делимично или у потпуности престала потреба.

Оваквим дешавањем изненађени су у Унији синдиката просветних радника Србије, која се тим поводом обратила министру просвете Младену Шарчевићу са захтевом да сви који буду прекршили Стручно упутство за поступање приликом ангажовања запослених у установама образовања у школској 2019/2020. години, буду кажњени.

Јасна Јанковић, председница Уније, каже за Данас да је увек било појединаца који то упутство нису поштовали, па су се запослени обраћали подргрупама за праћење ангажовања запослених у школама, али се сада први пут дешава да велики број директора поступа као по диктату и одбија да преузме вишкове. Такво понашање најпре је уочено школским управама у Краљеву и Крушевцу, али Јанковић не искључује да се идентичне ствари догађају и у другим деловима Србије.

– Одредбама Закона о основама система образовања и васпитања и Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, јасно је дефинисан процес преузимања запослених, редослед, приоритети, надлежност и рокови. Стручним упутством за поступање приликом ангажовања запослених у установама образовања у школској 2019/2020. години, отишло се корак даље. Прецизније су дефинисани кораци приликом преузимања и утврђени су рокови. И поред јасно дефинисаних правила, на почетку ове школске године, велики број директора школа одбија преузимање запослених за чијим је радом делимично или у потпуности престала потреба, дајући одговоре који нису законски утемељени и који изражавају самовољу и бахатост – објашњава Јанковић и додаје да је о овим дешавањима Унија обавестила представнике Министарства просвете 2. септембра.

У Унији страхују да је овако понашање неких директора школа увод у најављено укидање забране запошљавања у јавном сектору од 1. јануара 2020. године. Став тог синдиката је да је у систему образовања неопходно задржати запослене који раде на одређено време дуги низ година.

Без великих промена

На листи технолошких вишкова, која је објављена 23. августа, био је 4.721 запослени, а оглашено је 32.083 слободних радних места. Према последњем пресеку од 2. октобра, 4.281 запослени и даље је на листи вишкова, а број слободних места смањио се за 333. На такозваној листи „Б“, на којој су запослени који су радни однос засновали са непуном нормом, такође нема великих промена.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама