Disciplina predškolaca: roditeljske strategije i izazovi

maj 23, 2022

Disciplina predškolaca: Problemi u ponašanju i efikasna rešenja za vaše dete od 3 do 5 godina

Gledate svog četvorogodišnjaka kako se igra sa svojom braćom i sestrama, pretvarajući se da je roditelj, a da su oni bebe. Dok uživate u ovom posebnom trenutku možda vam naviru i suze sreće. Međutim, trenutak ne traje. Sledeće što čujete je strogi glas vašeg mališana koji doziva “Ne, bebo! Ne diraj slagalice. Dođi ovamo do zamka! Moraš odmah da dođeš u zamak!”

Vaše mlađe dete više ne uživa u pretvaranju da je beba i brizne u plač. Vi priteknete u pomoć, a odjednom i vaš četvorogodišnjak počne da plače. Kasnije te noći, bude se histerično zbog čudovišta koja se kriju ispod kreveta i insistiraju da spavaju u vašoj sobi.

Većinu vremena, predškolci imaju tendenciju da budu slatki, maštoviti i da sarađuju. Ali oni još uvek uče da se slažu sa drugima i možda se bore s tim kako da kontrolišu svoja osećanja. Koja su najčešća ponašanja dece predškolskog uzrasta i koje disciplinske strategije vam mogu pomoći da ih prebrodite? Pročitajte.

Tipično ponašanje predškolaca

Deca predškolskog uzrasta stiču samostalnost. Možda ćete ih videti da preuzimaju inicijativu da urade stvari kao što je pravljenje sendviča ili biranje odevne kombinacije za sebe (koja može, ali i ne mora da bude usklađena) i samostalno oblačenje.

Nemojte se iznenaditi ako čujete vašeg predškolca kako peva „Blistaj, blistaj, zvezdo mala“ u svom auto-sedištu, dok se kupa ili kad ga uveče ušuškate za spavanje.  Pored pevanja, deca predškolskog uzrasta takođe vole da uživaju u crtanju, sečenju makazama i drugim jednostavnim radnjama koje zahtevaju vešitne fine motorike.

Takođe možete otkriti da se vaš predškolac radi i nešto od nevedenog:

Uživa u  u pričanju maštovitih priča

Igra se zajedno sa svojim vršnjacima

Zabavlja se uz igru fantazije

Prati komande u tri koraka

Uobičajeni predškolski izazovi

Zanimljivo je da nezavisnost predškolca često može biti u sukobu sa anksioznošću od odvajanja. Primera radi, vaše dete će bez problema ujutro oprati zube i samo obuti cipele, ali vam na ulazu u vrtić neće pustiti nogu. Strah od odvajanja ili noćni strahovi u ovom uzrastu su mogući čak i ako se vaše dete s tim nije borilo u ranijem uzrastu. 

Deca od 3 ili 4 godine pokazuju više interesovanja za igru zajedno sa decom njihovog uzrasta, ali još uvek moraju da vežbaju društvene veštine koje idu uz ovo. Uobičajeno je “šefovanje” kao i  sukobi oko toga ko će prvi nešto da isproba.

Većina predškolaca je stekla malo majstorstva nad temperamentom.  Ipak još uvek nisu stekli dovoljno samokontrole da se povremeno agresivno ponašanje spreči. Udaranje, šutiranje i ujedanje i dalje mogu biti problem.

Strategije discipline koje funkcionišu

Iako vaš plan treba da bude prilagođen temperamentu vašeg deteta, sledeće disciplinske strategije su obično najefikasnije za predškolce.

Primetite dobro ponašanje

Možda ćete otkriti da svom detetu mnogo govorite o tome šta ne bi trebalo da radi. Primera radi, da ne dira tašnu osobe koja sedi za stolom do vas ili da ne jede pirinač prstima. Međutim, i te kako je važno „uhvatiti ih na delu kad su dobri“. Uočavanje i opisivanje pozitivnog ponašanja ohrabruje predškolce i daje im sliku o tome šta bi trebalo da rade.

Uočavanje željenog ponašanja najbolje funkcioniše kada date specifičan opis. Umesto da kažete: „Ti si najbolje dete na celom svetu“, recite: „Primetio sam kako si doneo sudove u sudoperu kada si završio sa jelom.“ Zatim ga pohvalite za takvo ponašanje.

Ponudite izbore

Predškolci se ponose što su nezavisna „velika deca“. Ako im omogućite osećaj da imaju neku kontrolu nad svojim životima, time možete mnogo doprineti njihovom boljem ponašanju. Neka deca, posebno deca mlađa od 3 godine, bolje će se snaći sa manje izbora — dva do tri. Starija deca predškolskog uzrasta mogu da biraju između više opcija, uključujući izbor odeće iz čitave garderobe ili bilo koje užine koja je dovoljno zdrava iz prodavnice.

Time out i Time in metoda

Ako se vaš mališan uznemiri tokom igre, možda će morati da napravi pauzu od akcije pre nego što se može ponovo pridružiti zabavi. Ako udare brata ili sestru kod kuće, možda ćete morati da ga zaštitite tako što ćete odmah razdvojiti njih dvoje.

Tajm-aut može biti efikasna disciplinska strategija jer govori koliko je prekršaj bio ozbiljan. To takođe daje deci priliku da se smire kako bi bila pronicljiva kada se sa njima pozabavite njihovim ponašanjem. Uopšteno govoreći, deci je potrebno oko jedan minut po godini da bi vreme bilo efikasno. Dakle, dete od 3 godine može da sedi tri minuta, dok detetu od 4 godine može trebati četiri minuta.

Napravite miran prostor za odmor u svom domu. Ako vaše dete ima loš dan, dajte mu prostor gde može da se umiri i vrati se porodičnim aktivnostima.  “Mesto mira” može biti ispunjeno umirujućom muzikom, jastucima ili knjigama.

Neka deca bi mogla da prođu bolje sa metodom time in. U pitanju je prilagođeni tajm-aut u kojem držite i utešite svoje dete kako biste mu pomogli da se nosi sa svojim emocijama.

Koristite tabelu nalepnica

Ako se vaše dete bori sa određenim ponašanjem, kao što je boravak u sopstvenom krevetu celu noć, napravite tabelu nalepnica. Zatim im recite kada zarade određenu količinu nalepnica (poput tri ili pet) da mogu dobiti veću nagradu, kao što je odabir specijalnog filma za gledanje. Sistemi nagrađivanja mogu se polako ukidati nakon što vaše dete nauči veštine koje su mu potrebne da ispuni svoje ciljeve.

Koristite logičke posledice

Ponekad je najbolji način da se reaguje na ponašanje tako što ćete jednostavno ukloniti sve što ga je izazvalo. Ako je vaš predškolac bacio kamion igračku na svog druga, kamion bi mogao da stoji na polici do kraja igranja. 

Posledice najbolje deluju kada su logično povezane sa prekršajem. Oduzimanje igračke zato što vaše dete stalno otkopčava auto-sedište nije logično, ali zato možete da ih ne ponesete sledeći put kada svu svoju decu vodite na sladoled. Želite da deca budu sve vreme bezbedna u automobilu.  

Ne brinite ako vaše dete ne izgleda „dovoljno“ uznemireno zbog posledica. To što se deca osećaju loše ne tera ih da uče više. Realnost je da se naši predškolci ne ponašaju loše ili ne ponašaju namerno da bi nas uznemirili.

Cilj discipline je podučavanje, a ne kažnjavanje.

Sprečavanje budućih problema

Kada je u pitanju disciplinovanje predškolskog deteta, prevencija može biti najbolja strategija. Budite korak ispred tako što ćete imati na umu situacije koje će verovatno biti teške za vaše dete.

Većina predškolaca se bori da upravlja svojim ponašanjem kada su gladni, preumorni ili preopterećeni. Zato spakujte grickalice, omogućite dosta odmora i planirajte izlete kada će vaše dete verovatno biti najbolje raspoloženo. Uspostavite dnevnu rutinu tako da dete zna šta se od njega očekuje tokom dana. 

Takođe stvorite jasna pravila i ograničenja. Objasnite svoja očekivanja pre nego što uđete u nove situacije (kao što je kako se ponašati u biblioteci) i upozorite dete na posledice kršenja pravila.

Mnogi problemi u ponašanju koje deca predškolskog uzrasta ispoljavaju rezultat su njihove borbe da upravljaju svojim emocijama – posebno besom. Naučite svoje predškolce jednostavnim veštinama upravljanja besom. Na primer, duvajte mehuriće sa svojim detetom kao način da ga naučite da duboko, smirujuće udiše i naučite ga da koristi „udisaj mehurića“ kada se oseća ljutito.

Uspostavite kućni red o agresivnom ponašanju. Naučite svoje dete da je u redu da se ljuti, ali nije u redu povrediti nekoga ili uništiti imovinu.

Saveti za komunikaciju

Dok vaše dete predškolskog uzrasta bolje razume jezičke veštine, važno je da vaša komunikacija bude kratka i efikasna. Preskočite duga predavanja i sada uspostavite dobre komunikacijske navike sa detetom. Evo nekoliko efikasnih načina da komunicirate sa vašim predškolcem.

Uspostavite zdravu praksu

Kreirajte strategije koje će vama i vašem detetu pomoći da razgovarate o problemima ponašanja i rešenjima. Na primer, možete imati posebno mesto u kući gde se vi i vaše dete obraćate važnim temama. Takođe biste mogli da napravite kućno pravilo da se o sukobima i problemima razgovara hladne glave, kada se rešenja mogu bolje rešiti na miran način.

Dajte delotvorna uputstva

Davanje dobrih uputstava povećava šanse da će vaše dete poslušati. Stavite ruku na rame svog deteta ili uspostavite kontakt očima pre nego što pokušate da date uputstva. Nakon što date uputstvo (korak po korak), zamolite dete da ponovi ono što ste rekli kako biste bili sigurni da razume.

Ne zaboravite da bude kratko i slatko. Ne morate da ulazite u dugu diskusiju o tome zašto je neko ponašanje neprihvatljivo. Sa malom decom, najbolje je da stvari budu jednostavne i specifične.

Obezbedite alternative

Kada se vaše dete loše ponaša, naučite ga alternativnim načinima da zadovolje svoje potrebe. Ako bacaju igračku kada su ljuti, razgovarajte o drugim strategijama koje su im mogle pomoći da se pozabave tim osećanjima. Umesto da jednostavno kažnjavate svoje dete zbog lošeg ponašanja, pomozite mu da donese bolje odluke u budućnosti. Postavljajte pitanja poput: „Ako beba zgrabi tvoju igračku, šta bi mogao da uradiš umesto da je gurneš?“

Predškolci su maštoviti i uče da se slažu sa drugim ljudima. Naučite decu ovog uzrasta tačno šta želite da urade i pohvalite ih kada to urade kako treba. Bez obzira koliko su ponekad “nevaljali”, oni i dalje žele da vam udovolje.

Strategije discipline najbolje funkcionišu kada se koriste s puno ljubavi i na dosledan način. Imajte na umu i da vaš pdeškolac mora da zadovolji svoje osnovne potrebe:  zdrava hrana, dosta vremena za igru i solidna količina sna – a sve to uveliko utiče na poboljšanje ponašanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama