Дисциплина предшколаца: родитељске стратегије и изазови

23 маја, 2022

Дисциплина предшколаца: Проблеми у понашању и ефикасна решења за ваше дете од 3 до 5 година

Гледате свог четворогодишњака како се игра са својом браћом и сестрама, претварајући се да је родитељ, а да су они бебе. Док уживате у овом посебном тренутку можда вам навиру и сузе среће. Међутим, тренутак не траје. Следеће што чујете је строги глас вашег малишана који дозива “Не, бебо! Не дирај слагалице. Дођи овамо до замка! Мораш одмах да дођеш у замак!”

Ваше млађе дете више не ужива у претварању да је беба и бризне у плач. Ви притекнете у помоћ, а одједном и ваш четворогодишњак почне да плаче. Касније те ноћи, буде се хистерично због чудовишта која се крију испод кревета и инсистирају да спавају у вашој соби.

Већину времена, предшколци имају тенденцију да буду слатки, маштовити и да сарађују. Али они још увек уче да се слажу са другима и можда се боре с тим како да контролишу своја осећања. Која су најчешћа понашања деце предшколског узраста и које дисциплинске стратегије вам могу помоћи да их пребродите? Прочитајте.

Типично понашање предшколаца

Деца предшколског узраста стичу самосталност. Можда ћете их видети да преузимају иницијативу да ураде ствари као што је прављење сендвича или бирање одевне комбинације за себе (која може, али и не мора да буде усклађена) и самостално облачење.

Немојте се изненадити ако чујете вашег предшколца како пева „Блистај, блистај, звездо мала“ у свом ауто-седишту, док се купа или кад га увече ушушкате за спавање.  Поред певања, деца предшколског узраста такође воле да уживају у цртању, сечењу маказама и другим једноставним радњама које захтевају вешитне фине моторике.

Такође можете открити да се ваш предшколац ради и нешто од неведеног:

Ужива у  у причању маштовитих прича

Игра се заједно са својим вршњацима

Забавља се уз игру фантазије

Прати команде у три корака

Уобичајени предшколски изазови

Занимљиво је да независност предшколца често може бити у сукобу са анксиозношћу од одвајања. Примера ради, ваше дете ће без проблема ујутро опрати зубе и само обути ципеле, али вам на улазу у вртић неће пустити ногу. Страх од одвајања или ноћни страхови у овом узрасту су могући чак и ако се ваше дете с тим није борило у ранијем узрасту. 

Деца од 3 или 4 године показују више интересовања за игру заједно са децом њиховог узраста, али још увек морају да вежбају друштвене вештине које иду уз ово. Уобичајено је “шефовање” као и  сукоби око тога ко ће први нешто да испроба.

Већина предшколаца је стекла мало мајсторства над темпераментом.  Ипак још увек нису стекли довољно самоконтроле да се повремено агресивно понашање спречи. Ударање, шутирање и уједање и даље могу бити проблем.

Стратегије дисциплине које функционишу

Иако ваш план треба да буде прилагођен темпераменту вашег детета, следеће дисциплинске стратегије су обично најефикасније за предшколце.

Приметите добро понашање

Можда ћете открити да свом детету много говорите о томе шта не би требало да ради. Примера ради, да не дира ташну особе која седи за столом до вас или да не једе пиринач прстима. Међутим, и те како је важно „ухватити их на делу кад су добри“. Уочавање и описивање позитивног понашања охрабрује предшколце и даје им слику о томе шта би требало да раде.

Уочавање жељеног понашања најбоље функционише када дате специфичан опис. Уместо да кажете: „Ти си најбоље дете на целом свету“, реците: „Приметио сам како си донео судове у судоперу када си завршио са јелом.“ Затим га похвалите за такво понашање.

Понудите изборе

Предшколци се поносе што су независна „велика деца“. Ако им омогућите осећај да имају неку контролу над својим животима, тиме можете много допринети њиховом бољем понашању. Нека деца, посебно деца млађа од 3 године, боље ће се снаћи са мање избора — два до три. Старија деца предшколског узраста могу да бирају између више опција, укључујући избор одеће из читаве гардеробе или било које ужине која је довољно здрава из продавнице.

Time out и Time in метода

Ако се ваш малишан узнемири током игре, можда ће морати да направи паузу од акције пре него што се може поново придружити забави. Ако ударе брата или сестру код куће, можда ћете морати да га заштитите тако што ћете одмах раздвојити њих двоје.

Тајм-аут може бити ефикасна дисциплинска стратегија јер говори колико је прекршај био озбиљан. То такође даје деци прилику да се смире како би била проницљива када се са њима позабавите њиховим понашањем. Уопштено говорећи, деци је потребно око један минут по години да би време било ефикасно. Дакле, дете од 3 године може да седи три минута, док детету од 4 године може требати четири минута.

Направите миран простор за одмор у свом дому. Ако ваше дете има лош дан, дајте му простор где може да се умири и врати се породичним активностима.  “Место мира” може бити испуњено умирујућом музиком, јастуцима или књигама.

Нека деца би могла да прођу боље са методом time in. У питању је прилагођени тајм-аут у којем држите и утешите своје дете како бисте му помогли да се носи са својим емоцијама.

Користите табелу налепница

Ако се ваше дете бори са одређеним понашањем, као што је боравак у сопственом кревету целу ноћ, направите табелу налепница. Затим им реците када зараде одређену количину налепница (попут три или пет) да могу добити већу награду, као што је одабир специјалног филма за гледање. Системи награђивања могу се полако укидати након што ваше дете научи вештине које су му потребне да испуни своје циљеве.

Користите логичке последице

Понекад је најбољи начин да се реагује на понашање тако што ћете једноставно уклонити све што га је изазвало. Ако је ваш предшколац бацио камион играчку на свог друга, камион би могао да стоји на полици до краја играња. 

Последице најбоље делују када су логично повезане са прекршајем. Одузимање играчке зато што ваше дете стално откопчава ауто-седиште није логично, али зато можете да их не понесете следећи пут када сву своју децу водите на сладолед. Желите да деца буду све време безбедна у аутомобилу.  

Не брините ако ваше дете не изгледа „довољно“ узнемирено због последица. То што се деца осећају лоше не тера их да уче више. Реалност је да се наши предшколци не понашају лоше или не понашају намерно да би нас узнемирили.

Циљ дисциплине је подучавање, а не кажњавање.

Спречавање будућих проблема

Када је у питању дисциплиновање предшколског детета, превенција може бити најбоља стратегија. Будите корак испред тако што ћете имати на уму ситуације које ће вероватно бити тешке за ваше дете.

Већина предшколаца се бори да управља својим понашањем када су гладни, преуморни или преоптерећени. Зато спакујте грицкалице, омогућите доста одмора и планирајте излете када ће ваше дете вероватно бити најбоље расположено. Успоставите дневну рутину тако да дете зна шта се од њега очекује током дана. 

Такође створите јасна правила и ограничења. Објасните своја очекивања пре него што уђете у нове ситуације (као што је како се понашати у библиотеци) и упозорите дете на последице кршења правила.

Многи проблеми у понашању које деца предшколског узраста испољавају резултат су њихове борбе да управљају својим емоцијама – посебно бесом. Научите своје предшколце једноставним вештинама управљања бесом. На пример, дувајте мехуриће са својим дететом као начин да га научите да дубоко, смирујуће удише и научите га да користи „удисај мехурића“ када се осећа љутито.

Успоставите кућни ред о агресивном понашању. Научите своје дете да је у реду да се љути, али није у реду повредити некога или уништити имовину.

Савети за комуникацију

Док ваше дете предшколског узраста боље разуме језичке вештине, важно је да ваша комуникација буде кратка и ефикасна. Прескочите дуга предавања и сада успоставите добре комуникацијске навике са дететом. Ево неколико ефикасних начина да комуницирате са вашим предшколцем.

Успоставите здраву праксу

Креирајте стратегије које ће вама и вашем детету помоћи да разговарате о проблемима понашања и решењима. На пример, можете имати посебно место у кући где се ви и ваше дете обраћате важним темама. Такође бисте могли да направите кућно правило да се о сукобима и проблемима разговара хладне главе, када се решења могу боље решити на миран начин.

Дајте делотворна упутства

Давање добрих упутстава повећава шансе да ће ваше дете послушати. Ставите руку на раме свог детета или успоставите контакт очима пре него што покушате да дате упутства. Након што дате упутство (корак по корак), замолите дете да понови оно што сте рекли како бисте били сигурни да разуме.

Не заборавите да буде кратко и слатко. Не морате да улазите у дугу дискусију о томе зашто је неко понашање неприхватљиво. Са малом децом, најбоље је да ствари буду једноставне и специфичне.

Обезбедите алтернативе

Када се ваше дете лоше понаша, научите га алтернативним начинима да задовоље своје потребе. Ако бацају играчку када су љути, разговарајте о другим стратегијама које су им могле помоћи да се позабаве тим осећањима. Уместо да једноставно кажњавате своје дете због лошег понашања, помозите му да донесе боље одлуке у будућности. Постављајте питања попут: „Ако беба зграби твоју играчку, шта би могао да урадиш уместо да је гурнеш?“

Предшколци су маштовити и уче да се слажу са другим људима. Научите децу овог узраста тачно шта желите да ураде и похвалите их када то ураде како треба. Без обзира колико су понекад “неваљали”, они и даље желе да вам удовоље.

Стратегије дисциплине најбоље функционишу када се користе с пуно љубави и на доследан начин. Имајте на уму и да ваш пдешколац мора да задовољи своје основне потребе:  здрава храна, доста времена за игру и солидна количина сна – а све то увелико утиче на побољшање понашања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама