Ђукић Дејановић: “Није речено да ће свако новорођенче добити 5.000 евра. То није реално”

30 јула, 2021

Јавност ових дана бруји о помоћи у износу до 5.000 евра за свако новорођенче које држава наводно планира да даје како би подигла наталитет. Међутим, колики ће тај износ заиста бити – још се не зна.

Foto: MC

Славица Ђукић Дејановић, некада министарка без портфеља задужена за демографију, данас посебна саветница председнице Владе Србије задужена за Агенду 2030, тим поводом гостовала је на ТВ Прва.

На питање колико тачно ће родитељи добити новца за новорођено дете, одговор није добијен ни овог пута.

“Могу само да антиципирам. Знам да је министар Дмитровић савесно анализирао ствари и да смо сви става да треба да се помогне, а финансијске мере су само део ширег сета мера”, поручила је.

Како је истакла, није речено да ће се на свако новорођено дете држава издвојити по 5.000 евра.

“То није реално. Предлог је да се обезбеди максимум финансија које се могу издвојити из буџета”, напоменула је.

Подсетила је да су стручњаци још 50-их година најављивали да ћемо доћи у ову ситуацију, те да се нико деценијама није озбиљно бавио питањем наталитета.

“Министар Дмитровић изашао је са логичним предлогом, а посланици ће моћи да анализирају то. Сасвим извесно је да свако новорођенче јесте и финансијски издатак за породицу, али неће свако дете – прво, друго, треће итд. – моћи да има исти третман. До 10, односно до 18 година, друго, треће дете има одређену суму новца – то је финансијска подршка која је већ ушла у закон”, рекла је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић сматра да то није довољно.

“Он најбоље познаје ситуацију, дао је одређене предлоге. Сем тога, ту је усклађивање рада и родитељства, ту су разни сервиси који треба да помогну родитељима. Све је тек на нивоу идеје да ћемо морати да идемо на појачање финансијске помоћи и биће је онолико колико буџет дозволи”, закључила је.

Извор: ТВ Прва

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Ђукић Дејановић: “Није речено да ће свако новорођенче добити 5.000 евра. То није реално”

  1. Miki каже:

    Zaduzena za agendu 2030 ? Znaci li to da ona sprovodi plan kvazi elite o trans humanistickom drustvu i stara se da nam deca budu roboti ?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама