Доктор Ранко Рајовић: Родитељи овим грешкама успоравају развој детета!

25 фебруара, 2019

Познати стручњак за рано подстицање дечје интелигенције објашњава којим честим грешкама родитељи могу негативно да утичу на природни развој интелигенције код детета.

Родитељи често, из најбоље намере, праве грешке које могу лоше да утичу на развој интелигенције њихових малишана.

“Интелигенција није наследна, наслеђује се само потенцијал којег треба активирати, а у том смислу је најважнија рана стимулација у првим годинама живота детета, док највећи утицај на њега имају управо родитељи”, истиче др Ранко Рајовић, аутор НТЦ система учења, који се примењује у вртићима и школама у 14 држава Европе.

Лекар, специјалиста интерне медицине из Србије, који се низ година бавио истраживањима у подручју неурофизиологије и неуроендокринологије, члан је међународног одбора Менса за даровиту децу и сарадник УНИЦЕФ-а, те све популарнији стручњак за рани развој интелигенције.

Ружичаста соба

Беба у првих месец дана види све мутно, као да има диоптрију +20, и примећује једино јаке контрасте. Уместо једноличних, ружичастих или плавих интеријера, у дечју собу требало би барем у том првом раздобљу ставити тамне завесе или тапете које ће бити контраст, поручује др Рајовић.

Спречавање игре на поду

Док дете пузи, рукама се ослања на под, а такав притисак на длан активира одређене делове мозга који су важни за каснију интелигенцију. Неки родитељи брзо подижу дете с пода, не желе да се испрља или рукама унесе у уста неку прљавштину или нешто што нађе на поду. Али фаза пузања је јако кратка и ако се тада не догоди специфична стимулација длана, пропушта се добра прилика за развој мозга.

Забрана скакања по кревету

Неурони који не раде умиру, а управо неурони природно подстичу децу да скачу. Сваки скок помера тежиште тела у лево или десно па онда морају активирати све мишиће да би одржали равнотежу приликом повратка на ноге, а управљање тиме је активност мозга.

“Уместо да забраните детету скакање, пазите на сигурност. А ако заиста желите да подстакнете развој интелигенције детета, родите му брата или сестру, јер једно дете ће скакати пет минута, а двоје ће скакати пет сати”, поручује др Ранко Рајовић, који напомиње да слично као скакање, делује и вртење око своје осе, након које деца понекад и падну.

Вожња у колицима уместо ходања

Ходање је јако важно за развој мозга, а многи родитељи данас децу возе у колицима чак до четврте или пете године. Поред утицаја на когнитивни развој, дуго гурање деце у колицима доводи и до појаве равних стопала која данас има већ око 70 одсто деце. Свакако би деца требала што више да ходају, а идеално је, кад за то постоје услови, да ходају боса.

Предуго блендирање хране

Са жвакањем дете почиње од шестог месеца, а до 18 месеци требало би свакако да пређе с кашица на чврсту храну. Важно је да жваће, да му се храна не миксује и не уситњује на комадиће, јер жвакање, према речима др Рајовића, шаље импулсе у кортекс, чисти зубе, активира језик, па ће се и говор боље развити, а важно је и за имунитет.

Међутим, чак и ако је било грешака или пропуста у првим годинама, напомиње др Ранко Рајовић, родитељи још увек кроз различите вежбе и игре могу да подстакну развој интелигенције код свог предшколца или школарца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама