Др Бранимир Несторовић: Како да се ви и ваша деца изборите са алергијама, како се хранити, шта обавезно избацити из куће… 

мај 10, 2018

Један од најбољих и најцењенијих пулмолога и алерголога у Србији проф. др Бранимир Несторовић, начелник пулмологије у Универзитетској болници у Тиршовоју, каже да деца лакше добијају алергију од одраслих јер је њихов организам у развоју.

“Ми смо учили да је алергија наследна и да сваки трећи човек има те гене за наслеђивање алергије. Веровали смо да када дође до 30 одсто алергије у популација то је то. Ту је плато. Али плато је давно пробијен као што сте видели. Добијају је и старије особе, али искрено омладинци мог типа, ови што имају седу косу ређе добијају алергије. Али људи у тридесетим и четрдесетим годинама први добијају алергије”, рекао је др Несторовић гостујући на РТС.
Симптоми алергије
“Кад имаш алергију цури ти нос, кијаш итд… Онда су давани упутници пацијентима да они опишу шта њима смета. Њима уопште не смета кијање и цурење носа. Њима највише смета несаница и осећај замора који имају током дана. Као и поремећај концентрације. Алергијска реакција делује и на мозак. Ти пацијенти слабо спавају, показују поремећај, пажње и концентрације… У данима када има доста полена има много саобраћајних несрећа, има доста самоубистава код оних који су алергични”, упозорава др Несторовић.
Према његовим речима на прву нико не реагује јер симптоми личе на нешто друго – на прехладу.
“Онда узме неки лек за прехладу а лекови за прехладу садрже лекове за алергију. И онда му буде боље али он мисли да је прехлада јер му је боље а у ствари се ради о алергији”.
Кожне пробе – златни стандард
“Алергија је озбиљна болест. На самом почетку људи који су се бавили алергијом звали су то – алергијска болест па смо ми то разбили на алергију, астму, екцем… Сада схватамо све више да је то системска болест. И онда се опет враћамо на тај термин – алергијска болест. Медицина је ту интересантна она на сваких 100 година направи круг па се врати на почетак”, каже др Несторовић.
Истиче да су кожне пробе дан данас златни стандард.
“Кад ви одредите антитела у крви то не значи да оно нешто ради већ само значи да је ту. Али кад урадите кожну пробу онда имате антитело, ћелију за коју је оно везано и крвне судове који реагују на убод”, каже он.
Према његовим речима људи су алергични на релативно мали број ствари.
“Ако се ради о инхалаторним алергенима то су кућна прашина, полен и евентуално нека длака мачке или пса. Код нас нас тренутно разбија полен брезе. Бреза је постала код нас доминантна. Амброзија стандардно уништава оне који су алергични на њу август, септембар и половина октобра. Једна амброзија ствара седам милијарди поленових зрна за једну сезону. Једна биљка. А вама треба за симптоме 15 поленових зрна у кубном метру ваздуха. Према томе, једна биљка је довољна да загади један цео регион. А ми их имамо… Ко се шета Новим Београдом може да је види… Ми гајимо амброзију најквалитетнију у Европи. Нисмо раније имали амброзију. Она је импортована биљка из Америке. Амброзија се шири као шумски пожар. Видео сам је на Острогу, видео сам је на Копаонику, дошла је до Скандинавије… Чудно се понаша, као ванземаљац”, објашњава др Несторовић.
Јачање имунитета
“Појачање имунитета је једна популарна флоскула која је потпуно бесмислена. Наш имунитет је такав какав је. Кад га појачате ви надрљате ко жути. Зато што кад појачате имунитет ви добијете аутоимуне болести, озбиљне болести. Оно што ми можемо да радимо је да надокнадимо оно што немамо у исхрани”, каже др Несторовић.
Објашњава да можемо да узимамо суплементе да исправимо наше грешке у исхрани.
“Суплементи сами по себи нису лоши под условом да садрже нешто. Суплементи су регулисани посебним законом, они нису лекови. Произвођач суплемента није дужан да гарантује састав, не мора унутра да буде ништа. Произвођач само гарантује да нећеш да се отрујеш кад га једеш. Оно што стварно користи за алергију су антиоксиданси али природни”.
Терапије биљкама да или не?
“Кад се ради о биљкама ради се о корену, о листу… не ради се о полену. То вам је као што људи имају заблуду за мед. Као алергичан сам на полен па не смем мед. То није тачно. Постоје само два изузетка а то су камилица и амброзија. Камилиција је из веома сродне биолошке породице као и амброзија, они који су алергични на амброзију кад узму камилицу могу да имају озбиљне алергијске реакције. Забалежени су чак и смртне реакције”
О белом луку…
“Бели лук је потпуно научнофантастична биљка. Он је антитуморски агенс, најбољи антибиотик на свету…Бели лук је толико јака супстанца да их бели лук држи одвојено. У једном чену држи алин а у другом чену држи ензим алиназу. Ви кад поједете два чена они се споје и настаје активна супстанца.”
… и антиалегријској постељини
Антиалергијска постељина је добра за оне који продају антиалергијску постељину. Ми гриње не можемо да елиминишемо али можемо да им смањимо број. За почетак можемо да избацимо дебеле тепихе. Из тих тепиха не можемо да избацимо никако гриње. Сећам се једном дошли неки гастарбајтери из Беча, дете им алергично на гриње.
– Морате да избаците тепих, кажем им.
– Да избацим тепих? Па 2.000 шилинга сам га платила. Ћу да избацим дете у другу собу.
Истиче да кад је вунени тепих дебео 5 санитиметара можете да му радите шта год хоћете, не можете да избаците гриње.
“Гриње подносе температуру до 56 степени, у замрзивачу на – 18 преживљавају до 3 недеље. Убија их само сувоћа ваздуха. Чим је влажност ваздуха 40 одсто оне престају да се размножавају. За оне који су алергични на гриње зато могу да користе они апарати за извлачење влажности ваздуха”, рекао је др Несторовић и додао:
“Ми стално занемарујуемо утицај психе на лечење наших пацијената. Доктори обично кажу овако – даћу ти овај лек а ако не помогне дођи да ти препишем нешто друго. То је готово, неће му помоћи. У старту си му већ рекао да му неће помоћи. Кад пацијентима дајем терапију ја им кажем – ово је фантастична терапија, ово ће да буде феноменално. И често и буде тако. Ја се не стидим тога да лажем пацијенте ако је то за њихово добро. Није то малициозна лаж већ она лаж да их стимулише да узимају терапију и да верују у терапију.”
Кикирики највеће зло
“Кад бих могао забранио бих кикирики у сваком облику. Он је нешто најстрашније што се могло догодити људима. Углавном у себи има засићене масне киселине, апсорбује гомилу тешких метала, он садржи супстанце које инхибирају разне хормоне нпр ароматазу. Ароматаза је хормон који разграђује тестостерон код мушкараца. Треба узимати лешнике и бадеме јер су природни извори омега 3 киселина. Довољно је узети пшет лешника или бадема и унели сте потребну дневну дозу омега 3 киселина. Али сте узели на најбољи могући начин.”
Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама