Dr Dubravka Jovanović: Karijes mlečnih i stalnih zuba kod dece može se sprečiti zalivanjem fisura

24 novembra, 2021

Da li ste nekad videli dete koje se raduje odlasku zubaru?

Ja jesam, svog petogodišnjaka.

Na sreću, ima tatu koji mu s puno strpljenja svakog dana pere zube dva puta po tri minuta i svake večeri čisti koncem. Iako je po prirodi veoma živahan, tih nekoliko minuta izdrži. Deca, pa i ona najnemirnija, nauče kad nešto jednostavno mora. Ali, čak i onda kad vam njihovi zubi izgledaju zdravo i blistavo, odlazak zubaru je obavezan jer se kod dece karijes obično zavuče između zuba i napreduje ka unutrašnjosti. A vi to ne možete da primetite.

Prva poseta zubaru bila je uzdržana. Nije se bunio, nije se ni radovao. Ali, pošto smo o ordinaciji Dental Vortex u koju ga vodimo čuli samo reči hvale, nismo se mnogo brinuli. Već pri prvoj poseti, doktorka je videla da postoji karijes i pitala ga da li želi da odmah poprave ili će se danas samo provozati na stolici. On je, stekavši poverenje, pristao na popravku. I tokom cele procedure bio je sjajan. Doktorka mu je objašnjavala šta radi tokom celog procesa, dok je on pomalo slušao, a pomalo gledao Patrolne šape na ekranu iznad stolice u kojoj je sedeo.

Na kraju, kad je sve bilo gotovo, dobio je svoju diplomu za hrabrost, ali i mali privezak u obliku zuba koji se otvara, gde će moći da sačuva svoj prvi mlečni zub – kad ispadne.

Doktorka Dubravka Jovanović iz ordinacije Dental Vortex pristala je i da nam odgovori na nekoliko pitanja i pomogla da razrešimo dileme koje imaju mnogi roditelji kada je reč o mlečnim zubima.

1. Kao stomatolog, šta biste izdvojili kao najčešću zabludu roditelja, kad je reč o zdravlju zuba kod dece?

Postoje razne zablude počev od toga da mlečne zube nije potrebno popravljati jer će svakako ispasti, kao i da deca mogu sama da peru zube bez nadzora roditelja ili da je pranje zuba dovoljno za zdrave zube. Ono sto je veoma bitno naglasiti jeste da je zdravlje svih mlečnih zubića i te kako važno zbog pravilne pozicije nicanja stalnih zubića, i zdravlju direktno doprinosimo dobrom oralnom higijenom. Preporuka je da do osme godine detetovog života pranje zuba mora kontrolisati roditelj, jer deca do tog uzrasta nisu dovoljno manuelno spretna. Takođe, uobročena i izbalansirana ishrana doprinosi prevenciji nastanka karijesa.

Dr Dubravka Jovanović

2. Mlečni zubi će i tako ispasti, zašto ih onda popravljati. Ili baš i nije tako?

Mlečni zubi su nam i te kako bitni obzirom da omogućavaju normalnu funkciju žvakanja. Takođe čuvaju prostor za stalne zube, čime preveniramo nastanak ortodontskih anomalija. Nelečeni zubi mogu biti uzrok raznih infekcija praćenih bolom i otokom. Ukoliko takvi dugo stoje u ustima mogu dovesti i do oštećenja zametka stalnih zuba. Osim gore navedenih stvari, važno je naglasiti da cirkularni karijes na prednjim zubima moze biti razlog zadirkivanja od strane drugara i gubitka samopouzdanja.

3. Ordinaciju Dental Vortex čini tim mladih ljudi i imate odličan pristup deci. Kako se snalazite sa onima koji već dođu uplašeni?

Prvenstveno se trudimo da ih opustimo i zadobijemo njihovo poverenje . Ponekad je potrebno malo više vremena i poseta za to (dolaze da upoznaju okruženje, da se samo provozaju u stolici, da za početak pogledamo i operemo zubiće), ali jednom kad oni uvide da ih ne lažemo, da ništa nije strašno i da ih neće boleti, onda sve ide mnogo lakše. Takođe, jako je bitno strpljenje i saradnja roditelja, jer često roditelji insistiraju da u prvoj poseti koja treba da bude samo upoznavanje sa okruženjem, traže da se zubić popravi što kod deteta stvori strah, i bude uzrok za dalju nesaradnju sa stomatologom.

4. Šta biste preporučili roditeljima čija deca već imaju strah od zubara, bilo zato što su im roditelji usadili nesvesno, ili što su imali neko loše iskustvo?

Da imaju strpljenja i da shvate da taj strah ne može odjednom da nestane, ali da budu uporni. Da razgovaraju sa decom i da ih unapred pripreme gde idu, zbog čega…Isto tako roditelji ne treba da prenose svoja loša iskustva i svoje strahove na decu i nikako ne smeju deci da prete odlaskom kod stomatologa kao nekom kaznom.

5. Dojenje i karijes – jesu li povezani? Ovo je veoma česta dilema.

Dojenje može imati uticaj na nastanak cirkularnog karijesa koji se često sreće kod dece. Preporuka klinike za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu, jeste da treba posle osmog meseca izbegavati noćne podoje (ukoliko je moguće zameniti ih vodom, nikako sokovima) ili da bar ne budu previše učestali. Majčino mleko je jako zdravo i osnovna potreba bebe, ali zbog šećera u svom sastavu, udruženo sa drugim faktorima rizika (npr. loša oralna higijena, prisutnost većeg broja bakterija u ustima) može dovesti do pojave cirkulanog karijesa.

6. Kako treba da izgleda oralna higijena u ranom uzrastu? Pranje zuba dva puta na dan, to svi znamo, ali čega se još treba pridržavati?

Pranje zuba kod dece treba da počne sa nicanjem prvog zuba u ustima, to uglavnom počinje oko šestog meseca života. Prva poseta stomatologu trebala bi da bude do prve godine, a kasnije su neophodni redovni pregledi na šest meseci da ukoliko i dođe do nekog problema on može da se sanira na vreme.

Zdrave navike u ishrani su jako bitan faktor, deca ne bi trebalo da konzumiraju slatkiše do druge godine. Kasnije to mogu biti umerene količine zdravih slatkiša uz obrok, a nikako grickanje između obroka. Kod dece koja imaju povećan rizik za nastanak karijesa neophodno je uključiti pored paste za pranje zuba i paste za remineralizaciju. Bitne preventivne mere koje stomatolog u ordinaciji može da uradi kako bi sprečio nastanak karijesa kod dece su zalivanje fisura na mlečnim zubima i fluorisanje zuba.

7. Da ne zaboravimo ni mlade mame koje nas čitaju – šta je to što se može i treba uraditi u trudnoći, da bismo sačuvali zdravlje zuba?

Ukoliko je trudnoća planirana trebalo bi pre trudnoće sanirati sve potencijalne probleme, ali svakako može se sanirati i za vreme trudnoće, za to je najpovoljniji drugi trimestar. Trebalo bi samo intervencije kao što su snimanje zuba i izbeljivanje zuba odložiti za posle trudnoće. Kod nas u ordinaciji trudnice svakako mogu obaviti pregled i uklanjanje zubnog kamenca besplatno, kao i dobiti edukaciju o pravilnom održavanju oralne higijene mama a i budućih mališana. Cilj nam je da buduće mame rasteretimo mita da “u trudnoći propadaju zubi” i da “beba crpi zalihe kalcijuma iz maminih zuba”. Naravno da buduća mama i njeno telo prolazi kroz brojne promene, jedne od tih su i hormonalne prirode gde udruženo sa lošijim održavanjem higijene mogu dovesti do zapaljenja desni i stvaranja drugih potencijalnih problema. Tu smo da sve probleme rešimo zajedno, uz obuku o održavanju oralne hijene, pravilnoj upotrebi konca i interdentalnih četkica u cilju da mamini zubi budu zdravi i lepi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Dr Dubravka Jovanović: Karijes mlečnih i stalnih zuba kod dece može se sprečiti zalivanjem fisura"

  1. Nevena kaže:

    Odavno je utvrdjeno da nocni podoji nemaju veze sa nastankom karijesa. Koja bre voda umesto podoja….ili dojis ili ne dojis nema tu malo ovako malo onako. Ajde ti bebi kojoj nicu zubici kao kokice u 8m ukini nocne podoje, pa dobices vristece istraumirano dete. Kakve savete dajete sacuvaj me boze. Prvo morate da znate da mleko generalno jako malo dolazi u kontakt sa zubima jer je dojka duboko u ustima sisanje se obavlja jezikom i mleko se odmah guta ne zadrzava se u ustima. Edukujte se pre davanja imbecilnih saveta!!! Da treba prati zubice nije bitno da li je jedan ili 5 cim izadju sledi pranje. Ali prekinite da zbunjujete vec zbunjene mame. Ja sisala do jos malo 3godine, pila sokice na flasicu i danas dani nemam ni plombu zdravi mi svi zubi u ustima od jedinica do umnjaka!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama