Др Дубравка Јовановић: Каријес млечних и сталних зуба код деце може се спречити заливањем фисура

Да ли сте некад видели дете које се радује одласку зубару?

Ја јесам, свог петогодишњака.

На срећу, има тату који му с пуно стрпљења сваког дана пере зубе два пута по три минута и сваке вечери чисти концем. Иако је по природи веома живахан, тих неколико минута издржи. Деца, па и она нaјнемирнија, науче кад нешто једноставно мора. Али, чак и онда кад вам њихови зуби изгледају здраво и блиставо, одлазак зубару је обавезан јер се код деце каријес обично завуче између зуба и напредује ка унутрашњости. А ви то не можете да приметите.

Прва посета зубару била је уздржана. Није се бунио, није се ни радовао. Али, пошто смо о ординацији Dental Vortex у коју га водимо чули само речи хвале, нисмо се много бринули. Већ при првој посети, докторка је видела да постоји каријес и питала га да ли жели да одмах поправе или ће се данас само провозати на столици. Он је, стекавши поверење, пристао на поправку. И током целе процедуре био је сјајан. Докторка му је објашњавала шта ради током целог процеса, док је он помало слушао, а помало гледао Патролне шапе на екрану изнад столице у којој је седео.

На крају, кад је све било готово, добио је своју диплому за храброст, али и мали привезак у облику зуба који се отвара, где ће моћи да сачува свој први млечни зуб – кад испадне.

Докторка Дубравка Јовановић из ординације Dental Vortex пристала је и да нам одговори на неколико питања и помогла да разрешимо дилеме које имају многи родитељи када је реч о млечним зубима.

1. Као стоматолог, шта бисте издвојили као најчешћу заблуду родитеља, кад је реч о здрављу зуба код деце?

Постоје разне заблуде почев од тога да млечне зубе није потребно поправљати јер ће свакако испасти, као и да деца могу сама да перу зубе без надзора родитеља или да је прање зуба довољно за здраве зубе. Оно сто је веома битно нагласити јесте да је здравље свих млечних зубића и те како важно због правилне позиције ницања сталних зубића, и здрављу директно доприносимо добром оралном хигијеном. Препорука је да до осме године дететовог живота прање зуба мора контролисати родитељ, јер деца до тог узраста нису довољно мануелно спретна. Такође, уоброчена и избалансирана исхрана доприноси превенцији настанка каријеса.

Др Дубравка Јовановић

2. Млечни зуби ће и тако испасти, зашто их онда поправљати. Или баш и није тако?

Млечни зуби су нам и те како битни обзиром да омогућавају нормалну функцију жвакања. Такође чувају простор за сталне зубе, чиме превенирамо настанак ортодонтских аномалија. Нелечени зуби могу бити узрок разних инфекција праћених болом и отоком. Уколико такви дуго стоје у устима могу довести и до оштећења заметка сталних зуба. Осим горе наведених ствари, важно је нагласити да циркуларни каријес на предњим зубима мозе бити разлог задиркивања од стране другара и губитка самопоуздања.

3. Ординацију Dental Vortex чини тим младих људи и имате одличан приступ деци. Како се сналазите са онима који већ дођу уплашени?

Првенствено се трудимо да их опустимо и задобијемо њихово поверење . Понекад је потребно мало више времена и посета за то (долазе да упознају окружење, да се само провозају у столици, да за почетак погледамо и оперемо зубиће), али једном кад они увиде да их не лажемо, да ништа није страшно и да их неће болети, онда све иде много лакше. Такође, јако је битно стрпљење и сарадња родитеља, јер често родитељи инсистирају да у првој посети која треба да буде само упознавање са окружењем, траже да се зубић поправи што код детета створи страх, и буде узрок за даљу несарадњу са стоматологом.

4. Шта бисте препоручили родитељима чија деца већ имају страх од зубара, било зато што су им родитељи усадили несвесно, или што су имали неко лоше искуство?

Да имају стрпљења и да схвате да тај страх не може одједном да нестане, али да буду упорни. Да разговарају са децом и да их унапред припреме где иду, због чега…Исто тако родитељи не треба да преносе своја лоша искуства и своје страхове на децу и никако не смеју деци да прете одласком код стоматолога као неком казном.

5. Дојење и каријес – јесу ли повезани? Ово је веома честа дилема.

Дојење може имати утицај на настанак циркуларног каријеса који се често среће код деце. Препорука клинике за дечју и превентивну стоматологију Стоматолошког факултета у Београду, јесте да треба после осмог месеца избегавати ноћне подоје (уколико је могуће заменити их водом, никако соковима) или да бар не буду превише учестали. Мајчино млеко је јако здраво и основна потреба бебе, али због шећера у свом саставу, удружено са другим факторима ризика (нпр. лоша орална хигијена, присутност већег броја бактерија у устима) може довести до појаве циркуланог каријеса.

6. Како треба да изгледа орална хигијена у раном узрасту? Прање зуба два пута на дан, то сви знамо, али чега се још треба придржавати?

Прање зуба код деце треба да почне са ницањем првог зуба у устима, то углавном почиње око шестог месеца живота. Прва посета стоматологу требала би да буде до прве године, а касније су неопходни редовни прегледи на шест месеци да уколико и дође до неког проблема он може да се санира на време.

Здраве навике у исхрани су јако битан фактор, деца не би требало да конзумирају слаткише до друге године. Касније то могу бити умерене количине здравих слаткиша уз оброк, а никако грицкање између оброка. Код деце која имају повећан ризик за настанак каријеса неопходно је укључити поред пасте за прање зуба и пасте за реминерализацију. Битне превентивне мере које стоматолог у ординацији може да уради како би спречио настанак каријеса код деце су заливање фисура на млечним зубима и флуорисање зуба.

7. Да не заборавимо ни младе маме које нас читају – шта је то што се може и треба урадити у трудноћи, да бисмо сачували здравље зуба?

Уколико је трудноћа планирана требало би пре трудноће санирати све потенцијалне проблеме, али свакако може се санирати и за време трудноће, за то је најповољнији други триместар. Требало би само интервенције као што су снимање зуба и избељивање зуба одложити за после трудноће. Код нас у ординацији труднице свакако могу обавити преглед и уклањање зубног каменца бесплатно, као и добити едукацију о правилном одржавању оралне хигијене мама а и будућих малишана. Циљ нам је да будуће маме растеретимо мита да “у трудноћи пропадају зуби” и да “беба црпи залихе калцијума из маминих зуба”. Наравно да будућа мама и њено тело пролази кроз бројне промене, једне од тих су и хормоналне природе где удружено са лошијим одржавањем хигијене могу довести до запаљења десни и стварања других потенцијалних проблема. Ту смо да све проблеме решимо заједно, уз обуку о одржавању оралне хијене, правилној употреби конца и интерденталних четкица у циљу да мамини зуби буду здрави и лепи!