Др Јовановић: „Ако мама има нерешене проблеме са зубима док је беба у стомаку, и дете ће имати више проблема с каријесом“

Кад дете дође на свет, много се тога промени. И премда ми сви покушавамо да укажемо на то да је тата родитељ баш као и мама, тешко да ће то икад бити исто. Живот жене окрене се за 180 степени кад добије дете. Њено тело се промени, њени хормони се потпуно поремете, разум и емоције се свађају, а разумевања нема баш увек онолико колико би требало.

Неке ствари се брзо врате на старо, али друге остану као „репови“ још дуго. Једна од тих других је и мамина навика да УВЕК ставља друге испред себе. Не раде то баш све маме, али многе забораве на своје потребе.

„Неретко у нашу ординацију долазе маме које имају троје или више деце, а које су последњи пут код зубара биле пре 10 или чак више година јер, на пример, било је више трудноћа, беба за бебом и одлазак зубару ради контроле било је врло тешко организовати.“ – каже за наш портал др Дубравка Јовановић, специјалиста оралне хирургије у Дентал Вортексу и мама два дечака.

Као запослена мајка, каже, потпуно разуме жене које, уз сав труд да ништа не пропусте кад је реч о родитељским обавезама, не стигну да се посвете себи.

„Трудимо се у тим ситуацијама да изађемо у сусрет што је могуће више јер је мамама понекад тешко да уклопе термине за доласке у ординацију. Врло често су разлози због који се јаве бол или осећај да нешто није у реду. Наравно да никад није касно, посебно са свим напретком који је наука донела у стоматологији, али је увек боље да се евентуални проблеми санирају на време, док каријес није превише дубок, пре него што захвати живац или се јаве цисте.“ – каже др Јовановић.

Најчешће естетске интервенције на које се младе маме одлучују јесу исправљање зуба фолијама, као и безметалне крунице.

А брига о оралном здрављу ствар је пре свега породице. Ако сами не одлазите на контроле, можда због страха а можда због недостатка времена, онда тешко да ћете навику да о зубима брину успети да пренесете и на децу.

„Веза између маминог оралног здравља и оралног здравља детета, почиње још док је беба у стомаку. Доказано је да, ако мама има нерешене проблеме са зубима кад беба дође на свет, и дете ће имати више проблема са каријесом. Један од разлога су микроорганизми у маминим устима који се могу пренети и на бебу.“ – објашњава наша саговорница.

Најновија национална студија у Србији показује да већ 66,4% трогодишњака има зубни квар, и да је свега 38,4% оболелих зуба санирано. Са шест година стање још много неповољније.

Страх од стоматолога је, каже, код њих у ординацији редак проблем јер имају методе којима то решавају.

„Најтеже је када дође дете ком је усађен страх због негативног претходног искуства или су родитељи, верујући да чине добро, претили детету да ће ићи код зубара. То се дешава ако деца одбијају да перу зубе или траже слаткише више пута на дан, па родитељи желећи да их уразуме понекад зубара користе како би их уплашили. Ово никако не треба радити јер би посета зубару за дете требало да буде потпуно једна рутинска ствар, а то постижемо тако што их у ординацију доводимо и са стоматологом упознајемо пре него што се јави проблем.“ – истиче др Јовановић.

Осим тога, у ординацији Дентал Вортекс доступна је и инхалациона седација, за децу и одрасле који имају страх. Потпуно безбедна, безболна метода где се удисањем „гаса смејавца“ пацијент опушта и смирује.

Дакле, посету зубару не треба одлагати. Недостатак времена свакако јесте објективна препрека, али размислите о томе да у исто време када заказујете термин за себе, закажете и за дете. Тако ћете уштедети време, олакшати детету јер „ако може мама, могу и ја“, али и послати важну поруку својој деци да је орално здравље важно.