Dr Stevanović: Odavno su vrtići izgubili svoju osnovnu namenu, a razlog je banalan

12 septembra, 2022

Odavno su vrtići manje-više izgubili svoju osnovnu namenu, da odmene zaposlene roditelje u nezi i vaspitanju njihove dece.

Razlog je banalan – detetu curi nos, kašlje, temperatura 37-37.5, crveno oko i slično. Ekspresno se dete udaljava, odmah mora kod lekara i obavezno potvrda da je dete ozdravilo, pre povratka u kolektiv.

Osoblje vrtića je izloženo besmislenim pritiscima u očuvanja zdravlja dece, kako od roditelja tako i od pretpostavljenih. Posebno se opterećuju pedijatri koji moraju da pregledaju dete koje najčešće ne zaslužuje pregled, ordiniraju terapiju, a kasnije moraju da pregledaju isto dete i izdaju potvrdu da je zdravo. U oba ova slučaja, boraveći u ordinaciji, dete može da dobije nov virus, otići će u vrtić i posle nekoliko dana dobiće znake nove viroze. I tako u krug mesecima uz priličan očaj roditelja koji su ubeđeni da je neko drugo, slinavo dete krivo zbog zaražavanja njihovog. Pogotovo što teško preživljavaju obične bolesti deteta i što imaju veliki problem sa bolovanjem.

Odgovorni koji organizuju rad predškolskih ustanova očigledno da ne poznaju prirodu razvoja imuniteta dece u prve tri godine i prirodu širenja virusnih infekcija. U ogromnom broju slučajeva virus se u vrtićima prenosi od dece čija je infekcija u fazi inkubacije, dakle u fazi bez simptoma koja traje u proseku od tri do sedam dana. Kad počnu simptomi već je zaraženo skoro svako dete ali će samo neka razviti simptome. Zato su vrtići rezervoar mnogih virusnih infekcija i ne samo u nas nego globalno.

Ono što je najozbiljnije, vrtići nemaju protokole po kojima se prate higijenske norme prostorija, dezinfekcija ruku, ravnih površina, sanitetskog prostora i provetravanje. Pitanje je koliko se štedi na dezinficijensima? Boravak u dvorištima vrtića morao bi biti mnogo češći tokom cele godine. Nema zaražavanja napolju nego u zatvorenim, toplim i neprovetrenim prostorijama. Broj dece po grupama u jednoj prostoriji je izrazito veliki što značajno onemogućava sve mere prevencije.

Kako rešiti taj problem?

Možemo uzeti primere iz skandinavskih država, Nemačke, Slovenije a na osnovu iskustava naših roditelja.

Deca ostaju u vrtiću sa simptoma viroze i sa temperaturom do 38.5. Roditelji ih neće odvesti kod pedijatra osim ako se pogoršaju simptomi posle tri dana, a antibiotik sigurno neće dobiti osim ako je zaista neophodan. Nikakve potvrde im ne trebaju za vraćanje u kolektiv.

Zato naši roditelji misle da su pedijatri tamo neozbiljni i olako shvataju bolesno dete.
Da bi se u nas ublažila drama u vrtićima potrebna je drugačija organizacija rada vrtića što ne zavisi od nas. I ko zna kad će se desiti?

Zato, mnogo više obostrane tolerancije i osoblja vrtića i roditelja. Ne postoje medicinski tretmani, ni preventivni ni terapijski, koji bi mogli da spreče oboljevanja u vrtićima, osim onih higijenskih koji su nabrojani.

Izuzetak su deca koja posle viroza dobijaju bronhitise i česte upale srednjeg uha. Optimalno rešenje je ispisivanje iz vrtića za jedno vreme uz odgovarajuće lečenje.

Autor: Dr Tomislav Stevanović, specijalista pedijatrije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


3 komentara na "Dr Stevanović: Odavno su vrtići izgubili svoju osnovnu namenu, a razlog je banalan

  1. Naki kaže:

    Totalno nebulozna konstatacija. Protokol postoji, zato se deca i vraćaju. Ima li uslova da vaspitač, koji nije robot i koji, takođe, podleže virusnim infekcijama, neguje, a NE vaspitava bolesno dete u vrtiću, gde i sam lekar naglašava,nema provetravanja i ima preveliki broj dece. A, zamislite da je taj broj bolesnih, pola od upisanih…Koje sve bolesti mogu da se kriju iza temperature 37 sa 4? Tek tada vrtić neće biti ono što treba da bude.

  2. John Smith kaže:

    Jedina razlika je što u skandinavskim zemljama, Nemačkoj i Sloveniji neće komšija pored moje kuće da prska dvorište totalom (glifosat), niti voćnjaci i gradsko zelenilo sa neproverenim otrovima tretirati sve i svašta i jesti nutelu koja svetli u mraku, a jabuka sa buvljaka će biti ne samo Snežanu nego i svih seampatuljaka i životinje koje pasu travu sa njihovih grobova… Samo kažem

  3. Lejla kaže:

    Sve se vremenom menja, pa i ova organizacija. To ne znaci da se opet ne moze izmeniti i zadovoljiti nove potrebe.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama