Draga moja deco, ne mogu preplivati reku za vas, ali biću tu da bodrim

10 decembra, 2017

Draga moja deco,
Još ste mali, ali kroz glavu mi prolaze misli, kojima, kao i svaki roditelj, teško uspevam da se otrgnem. Polazi mi, još uvek, za rukom da vas zaštitim od svega što bi moglo da vam poremeti mir, ali svesna sam, kako odrastate to će biti sve teže.

Ne želim da vas držim pod »staklenim zvonom«. Znam da vas, za vaše bolje, moram pustiti da vidite, upoznate, shvatite, prođete, pregurate, ustanete i osnažite. Ali, me plaši taj put. Više nego ovaj moj.
Ne mogu birati ljude kojima ćete biti okruženi, mada verovatno bih, na osnovu iskustva, napravila neki prihvatljiv izbor. Ali, prihvatljiv za koga?! Za mene i moje kriterijume?! To nije ono što vi želite. Time ništa nećete naučiti. Kroz par loših izbora uspećete sami da valjano izaberete, a ja ću biti tu da vas pokušam naučiti šta je to valjano, a šta ne.
Predstoji dug i naporan put. Put kojim prolazi svaki čovek. Ne mogu sklanjati prepreke pred vama, ali vam mogu pomagati da ih savladate. Učila sam od najbolje, od svoje majke. Trudiću se sve da primenim, čak i one metode koje su mi nekada bile krajnje nerazumljive i kojima nesam vidjela svrhu. Mnoge sam smatrala i neopravdanim, a sada uviđam njihovu punu važnost. Ne mogu preplivati reku za vas, ali biću tu da bodrim, ako posustanete da vam pružim ruku, da kao sada, dok ste djeca i dok plivamo stvarnim morem, odmorite na mojim leđima i u tom, mnogo zahtevnijem imaginarnom moru.
Nekada i ja znam biti povrijeđena, ali ne boli me to, već saznanje da ćete se i vi u životu nekada tako osećati. A, ja sam nemoćna da vas sačuvam od toga. U tim trenucima zagrljaj, reči podrške, neće odagnati gorak osećaj, ali će dodati još malo mekanog perja u ono gnezdo koje već sada gradimo i u koje ćete moći da se ušuškate kada god imate potrebu, da vas svet ranjive ne gleda, nego tu da prikupite snagu za nove bitke i pobede.
Iskustvo vam ne mogu preneti, ali mogu stvoriti osećaj da, sa kakvom bilo nelagodom da se suočite, imate oslonac, mjesto na kojem možete tražiti razumevanje i crpiti snagu.
Volite druge, pružajte im i pokazujte ljubav, ali volite i sebe, jer bez toga ne možete naći ravnotežu, a bez ravnoteže u svemu, ni zadovoljstvo življenja.
 
Izvor: roditelji.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama