Драге маме, упознајте велике непријатеље квалитетног мајчинства

У тренутку када постајемо родитељи сви желимо да се остваримо у тој улози на најбољи могући начин.

Међутим, жеља да се постане најбоља мама на свету, супер мама или мама херој може довести до низа контраефеката у развоју детета. Зато, драге маме, није потребно да се трудите да будете најбоље маме на свету – довољно је само да будете оно што јесте, јер сте такве какве јесте најбоље. У исто време шаљете моделом поруку детету да и оно буде оно што јесте. Ни мање ни више од тога. Све то звучи веома једноставно, али ви и даље помало страхујете да нећете бити довољно добра мама. Из тог разлога ћемо вам пружити неколико савета како да превазиђете своје страхове и изградите самопоштовање.
Драге маме, упознајте велике непријатеље квалитетног мајчинства:
ПОТРЕБА ЗА ПРЕТЕРАНОМ ЗАШТИТОМ – страх је природан – може нас спасити од повреда, нежељених ситуација или бола. Међутим, претерано страховање развија зачарани круг који мајка несвесно преноси на дете . Уколико склањате сваки предмет од детета, трчите за дететом у страху да ће пасти и повредити се шаљете поруку да треба да се боји. Дете учи по моделу, уколико сте ви преокупирани страхом и ваш малишан ће обгрљен страхом ићи кроз живот.
Процените које су заиста ризичне ситуације и само од реалних опасности заштитите дете чиме ћете га научити да се и само штити!
ПОТРЕБА ЗА УГАЂАЊЕМ – у најбољој намери да угодимо малишанима често уместо њих обављамо активности које могу самостално да ураде. Можда мислите како ће довољно радити када порасте, али тиме не чините услугу детету. Напротив. Што раније развије самосталност лакше ће му бити да се прилагоди изазовима које живот носи.
Наравно да то не значи да дете треба преоптерећивати пословима и обавезама, али постепено га навикавајте да брине о себи у складу са узрастом.
ПОТРЕБА ДА ЈЕ ВАШЕ ДЕТЕ ПОСЕБНО – ваше дете је предивно управо такво какво јесте. Подстичите га, мазите, волите, будите му партнер и пријатељ, али немојте се љутити ако у нечему није најбоље или ако дете ваше комшинице учи слова брже од њега. Сви смо различити, мама. Поштујте то и ваше дете ће из себе извући максимум својих могућности.
У сарадњи са стручњацима поставите захтеве детету који су реални и које у том тренутку може да „понесе“. Ни мање ни више од тога!
ПОТРЕБА ДА СТЕ УВЕK У ПРАВУ – свака мајка верује да зна шта је најбоље за њено дете, јер га најбоље познаје. И то је у реду. Нико вам не оспорава важност у животу детета уколико вас посаветује. Будите отворени за сугестије васпитача, учитеља, стручних радника, па и пријатеља и других родитеља. Запамтите да сте субјективни и да стручна лица могу адекватније сагледати ситуацију. Разговарајте, размотрите аргументацију и сугестије.
Наравно, ово не значи да коначна одлука није на вама, али ослушкујте савете стручњака и искуства других мајки.
ПОТРЕБА ДА СЕ ДЕТЕ ПОНАША ПО МЕРИ ОДРАСЛИХ – Човек је социјално биће. Рођењем дете улази у друштвену заједницу и усваја норме понашања. Међутим, дете има другачије потребе у односу на тај свет од одраслих. Природно је да дете буде активно, да истражује, да се игра,да открива. Важно је да усвоји одређене норме понашања, али никада немојте очекивати од детета да се понаша као одрасла особа. Сасвим је нормално да трчи, да је активно, да тражи пажњу. Средина која то не омогућава није погодна да у њу водите дете.
Пустите дете да буде дете и нећете погрешити!
Аутор: Наталија Скнепнек
Извор: mamaibeba.com