Драги родитељи неуспешног детета…

16 маја, 2017

Постоји нешто што можда не знате о деци која имају потешкоћа у школи. Зато је учитељица родитељима упутила писмо. Ево што стоји у писму.

Драги родитељи неуспешног детета у мом разреду,
иако смо и ви и ја до сада давали све од себе… те иако ваше дете још редовно долази у школу сваки дан – овим путем вас желим обавестити да је неуспешно у готово свим предметима.
Ви морате да знате да ме ово чини невероватно тужном. Заиста. Чак и мој муж тражи од мене да не схватам све то толико лично. Стога, не могу ни замислити како је вама.
Хвала вам што нисте упрли прстом у мене и знајте да је не упирем прстом у вас.
Неуспех да се постигну добре оцене није оно што ме држи будним ноћима, него могућност да би овај неуспех могао зауставити знатижељу вашег детета за новим стварима.
А ваше дете је знатижељно. Оно једва  суздржава своје узбуђење када зими изађемо из разреда и правимо мехуриће од сапунице да бисмо видели хоће ли се мехурићи смрзнути.
Али, оно је такође дете чија је глава на столу док дајем упуте за домаћи задатак.
Рећи ћу вам једну тајну о вашем неуспешном детету коју можда не знате: управо су деца која имају потешкоћа она којих се учитељи највише сећају. Ваше дете је разлог због којег сам одабрала да будем учитељица.
Ја желим спасити достојанство вашег детета. То је највиша заједничка вредност за сва људска бића: жеља да се буде третирано као особа која има вредност.
 
ПРЕДЛАЖЕМ ДА СЕ СЛОЖИМО ОKО ДОСТОЈАНСТВЕНОГ ПЛАНА ЗА ВАШЕ ДИЈЕТЕ:
■ Ми морамо гледати ваше дете у очи што чешће. Деца која се осећају виђено од других одржавају ступањ достојанства.
■ Морамо наћи ствари које ваше дете воли и покренути расправу о тим стварима. Деца која осећају да се њихове мисли цене осећају и одређен степен достојанства због тога.
■ Информисат ћемо ваше дете о свим одлукама које се тичу његовог академског плана. Деца којој понудимо могућност избора осећају се достојанство.
■ Подсетићемо себе на то да неуспех у школи не значи да је неко лоша особа, него особа којој је потребна другачија подршка. Без других, појединац не може сазнати што је осећај достојанства.
■ Подржаваћемо ваше дете кад осетимо као да губимо контролу зато што је реч о његовој будућности. Самосталност потиче достојанство.
С поштовањем,
Учитељица детета које је неуспјешно у школи
 
Извор:  weareteachers.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама