Dragi roditelji neuspešnog deteta…

16 maja, 2017

Postoji nešto što možda ne znate o deci koja imaju poteškoća u školi. Zato je učiteljica roditeljima uputila pismo. Evo što stoji u pismu.

Dragi roditelji neuspešnog deteta u mom razredu,
iako smo i vi i ja do sada davali sve od sebe… te iako vaše dete još redovno dolazi u školu svaki dan – ovim putem vas želim obavestiti da je neuspešno u gotovo svim predmetima.
Vi morate da znate da me ovo čini neverovatno tužnom. Zaista. Čak i moj muž traži od mene da ne shvatam sve to toliko lično. Stoga, ne mogu ni zamisliti kako je vama.
Hvala vam što niste uprli prstom u mene i znajte da je ne upirem prstom u vas.
Neuspeh da se postignu dobre ocene nije ono što me drži budnim noćima, nego mogućnost da bi ovaj neuspeh mogao zaustaviti znatiželju vašeg deteta za novim stvarima.
A vaše dete je znatiželjno. Ono jedva  suzdržava svoje uzbuđenje kada zimi izađemo iz razreda i pravimo mehuriće od sapunice da bismo videli hoće li se mehurići smrznuti.
Ali, ono je takođe dete čija je glava na stolu dok dajem upute za domaći zadatak.
Reći ću vam jednu tajnu o vašem neuspešnom detetu koju možda ne znate: upravo su deca koja imaju poteškoća ona kojih se učitelji najviše sećaju. Vaše dete je razlog zbog kojeg sam odabrala da budem učiteljica.
Ja želim spasiti dostojanstvo vašeg deteta. To je najviša zajednička vrednost za sva ljudska bića: želja da se bude tretirano kao osoba koja ima vrednost.
 
PREDLAŽEM DA SE SLOŽIMO OKO DOSTOJANSTVENOG PLANA ZA VAŠE DIJETE:
■ Mi moramo gledati vaše dete u oči što češće. Deca koja se osećaju viđeno od drugih održavaju stupanj dostojanstva.
■ Moramo naći stvari koje vaše dete voli i pokrenuti raspravu o tim stvarima. Deca koja osećaju da se njihove misli cene osećaju i određen stepen dostojanstva zbog toga.
■ Informisat ćemo vaše dete o svim odlukama koje se tiču njegovog akademskog plana. Deca kojoj ponudimo mogućnost izbora osećaju se dostojanstvo.
■ Podsetićemo sebe na to da neuspeh u školi ne znači da je neko loša osoba, nego osoba kojoj je potrebna drugačija podrška. Bez drugih, pojedinac ne može saznati što je osećaj dostojanstva.
■ Podržavaćemo vaše dete kad osetimo kao da gubimo kontrolu zato što je reč o njegovoj budućnosti. Samostalnost potiče dostojanstvo.
S poštovanjem,
Učiteljica deteta koje je neuspješno u školi
 
Izvor:  weareteachers.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama