Драги родитељи неуспешног детета, ваше дете је РАЗЛОГ због ког сам постала учитељица

Foto: Canva

Постоји нешто што можда не знате о деци која имају потешкоћа у школи. Зато је једна учитељица одлучила да родитељима упути писмо, како би разјаснила неке ствари.

Ево што стоји у том писму.

“Драги родитељи неуспешног детета у мом одељењу,

Иако смо и ви и ја до сада давали све од себе, иако ваше дете још редовно долази у школу, сваког дана, ипак морам да вас обавестим да је оно неуспешно у готово свим предметима.

Ви морате да знате да ме ово чини невероватно тужном. Заиста. Чак и мој муж тражи од мене да не схватам све то толико лично. Стога, не могу ни замислити како је вама.

Хвала вам што нисте упрли прстом у мене и знајте да је не упирем прстом у вас.

Неуспех да се постигну добре оцене није оно што ме држи будном ноћима. Држи ме могућност да би овај неуспех могао зауставити знатижељу вашег детета за новим стварима.

А ваше дете је знатижељно. Оно једва суздржава своје узбуђење када зими изађемо из разреда и правимо мехуриће од сапунице да бисмо видели хоће ли се мехурићи смрзнути. Али, оно је такође дете чија је глава на столу док им свима упутства за домаћи задатак.

Рећи ћу вам једну тајну о вашем неуспешном детету коју можда не знате: управо су деца која имају потешкоћа она којих се учитељи највише сећају. Ваше дете је разлог због којег сам одабрала да будем учитељица.

Ја желим да сачувам достојанство вашег детета. То је највиша заједничка вредност за сва људска бића: жеља сваког од нас да будемо третирани као особе које заслужују поштовање.

Да бисмо то обезбедили и за ваше дете, ево шта морамо да урадимо.

■ Морамо га гледати у очи што чешће. Деца која се осећају виђено од других чувају своје самопоштовање много лакше.

■ Морамо наћи ствари које ваше дете воли и покренути његову радозналост ка тим стварима. Деца која осећају да се њихове мисли цене, осећају и самопоуздање.

■ Причаћемо с вашим дететом о свим одлукама које се тичу његовог образовања. Деца којој понудимо могућност избора осећају се достојанство.

■ Подсетићемо себе на то да неуспех у школи не значи да је неко лоша особа, него особа којој је потребна другачија подршка. Без других, појединац не може сазнати шта је осећај достојанства.

С поштовањем, учитељица детета које је неуспешно у школи.

Извор: weareteachers.com