Drevno rešenje za umornog čoveka: Mudrost Četiri sporazuma

14 juna, 2014

Ovo je deo knjige Miguela Angela Ruiza Četiri sporazuma koja je izdata pre 17 godina i prodata je u više miliona primeraka. Za mnoge je ovo knjiga mudrosti, praktični vodič ka ličnoj slobodi.miguel-ruiz-glavna
Ruiz potiče iz meksičke porodice iscelitelja i šamana i očekivalo se da će nastaviti ovu tradiciju. Međutim, njega je privlačio moderan način života i on studira medicinu i postaje hirurg. Ovaj ’moderni’ životni tok prekida iskustvo blisko smrti, i Ruiz ipak prihvata porodične tekovine i postaje toltečki nagual (onaj koji pojedinca vodi do lične slobode).
Koja su to četiri sporazuma koja svako treba da sklopi sa samim sobom (ili Ruizov životni kod)?
’Neka tvoja reč bude besprekorna’. Izgovaraj samo ono što zaista misliš. Ne koristi reči kako bi govorio protiv sebe ili ogovarao druge. Moć svojih reči usmeravaj ka ljubavi i istini.
’Ništa ne shvataj lično’. To što drugi rade ne rade zbog tebe. Njihovi postupci i reči samo su projekcija njihove stvarnosti. Kad postaneš imun na mišljenja drugih, nećeš više biti žrtva bespotrebne patnje.
’Ne pretpostavljaj’. Pronađi hrabrost kojom ćeš postavljati pitanja i izraziti ono što zaista želiš. Komuniciraj sa drugima što jasnije i preciznije kako bi izbegao nesporazum, tugu i dramu. Ispunjavanjem samo ovog jednog sporazuma, možeš potpuno promeniti svoj život.
’Uvek daj sve od sebe’. Tvoje najbolje će se menjati iz trenutka u trenutak i biće drugačije kada si zdrav, drugačije kada si bolestan. Kako god, u svakom trenutku daj najbolje od sebe i izbeći ćeš samokritiku, zaloupotrebu samog sebe i kajanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama