Држава ће да набави таблете ученицима

„Нови Закон о уџбеницима омогућиће јефтиније уџбенике тако што ће школе моћи да их набављају преко школских задруга, чиме ће избећи посреднике.

У Србији постоји око 80 школских задруга,а оне функционишу према старим стандардима, а нови ће бити донети седмог априла”, рекао је Младен Шарчевић, министар просвете током расправе о три просветна закона у Скупштини Србије, реагујући тако на примедбе опозиције да закон о уџбеницима који је донет пре две године није испунио циљеве .
Посланик ДС Радослав Милојичић указао је данас да је економска ситуација у Србији таква да родитељи не могу да приуште ужину за децу, да је једно дете у Ратарима возач избацио из аутобуса јер није имало пара да купи карту, а о таблетима који су неопходни за дигиталне уџбенике да се и не говори.
„Верујте када је у питању куповина таблета, то ће држава да уради. Успели смо да опремимо довољно школа без пара да крене информатика и кренула је. Значи радимо на томе и имамо стабилне донаторе. Нека деца у почетку неће имати у кући интернет, али имаће у школи “, рекао је министар просвете.
Ружица Николић, посланица СРС говорећи о Закону о просветној инспекцији, навела да се они не баве суштином него формом и да се све своди на папиролгију и испуњавање фомалности које нису најважније, јер нико не води рачуна о проблемима са којима се суочавају наставници и ученици, садржајем наставе и односом ученика и наставника.
Министар просвете подсетио је да је Скупштина усвојила Закон о платним разредима и да ће на основу њега вредновати резултати просветних радника.
„Уместо лова на вештице тражимо исход и резултате. Они који лошије раде биће слабије плаћени, поставиће се питање лиценце, па да видимо да ли им се исплати да раде лоше“, одговорио је Шарчевић.
Напредњак Србислав Филиповић негодовао је због коментара опозиције , позивајући их да најпре прочитају законе , па онда да критикују. Он је оценио да су бесплатни уџбеници дивна идеја и сан сваког човека“, али да нигде на свету нема ништа бесплатно.
„Нема за бесплатне уџбенике али има за јелке и гондоле, приметила је Маја Виденовић , посланица ДС , док је Љубица Мрдаковић-Тодоровић из СНС навела да та странка подржава предлоге закона који су на дневном реду и да ће гласати за њих.
Имаћемо сигурно бољи резултат на ПИСА тесту
Нас врло брзо чека ПИСА , следећег месеца . Имаћемо сигурно бољи резултат него ранијих година , самим тим што смо успели да урадимо битан корак ка финансијској писмености , тој четвртој компоненти коју смо ми прескакали , а није ни била у раније време .”рекао је Шарчевић , коментаришући тврдње појединих посланика да је школа досадна ,али ће реформом образовања и интерактивном наставом она поостати занимљивија . Електронски ресурс за њих је свакако занимљивији .
Извор: Данас