Држава ће плаћати дадиље за децу!?

фебруар 21, 2019

 

Држава је издвојила 650 милиона динара бесповратних средстава за подстицај наталитета а локалне заједнице ће га трошити како оне одлуче

Држава ће плаћати дадиље за децу! Ова вест са новинских стубаца таблоида прострујала је јуче међу родитељима. Нарочито су били радознали они родитељи који раде по сменама, а немају „бака сервис” и морају да се довијају ко ће и како стићи по децу када се приближи 18 часова, што је крај радног времена у предшколским установама.

Одговор је стигао истог дана – то је само идеја, а да ли ће локалне самоуправе од државе тражити новац баш за такве мере ствар је њихове одлуке, објаснила је министарка задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић, подсетивши да су за општине и градове издвојена бесповратна средстава у износу од 650 милиона динара како би се решили неки од проблема са којима се сусрећу породице.

У игри за овај новац су сви, изузев Београда и Косова и Метохије. Општине могу да добију највише 15 милиона, док градови могу да очекују до 30 милиона динара. А на локалним самоуправама је који ће пројекат предложити – да ли ће то бити помоћ младим паровима у смислу побољшања услова становања, реновирање вртића или можда баш овај – увођење дежурства у вртиће. Ипак, како каже министарка, то не може бити мера која ће се свима предложити, јер „немају све локалне самоуправе исте потребе”.

Ово није први пут да се издвајају буџетска средства у ове сврхе – 2017. издвојено је 130 милиона динара и новац је распоређен на 15 општина, док је прошле године износ увећан до 500 милиона.

Татјана Мацура из иницијативе „Маме су закон” каже да су средства намењена локалним самоуправама за помоћ родитељима и подстицај наталитета значајно већа и нада се да ће она у ту сврху и бити утрошена.

– Не дешава се често да тај новац ’скрене с пута’, али имали смо пример како је у Сомбору дат за позоришну представу. Такође, родитељима у Нишу су подељени ваучери које могу потрошити само у радњама фирме која има знатно више цене од осталих дечјих радњи. На тај начин услуга је учињена пре свега фирми, а родитељи су у другом плану – каже Татјана Мацура, иначе посланица из Странке модерне Србије.

Наша саговорница упозорава на проблеме које имају опозиционе општине попут Шапца, Параћина, београдских општина Стари град и Нови Београд.

– Новац који добијају за помоћ родитељима није завидан, па се често сналазе како да из буџета ипак издвоје средства у те сврхе – додаје Мацура.

Аутор: Вишња Аранђелови

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Држава ће плаћати дадиље за децу!?"

  1. Jasna Petrović каже:

    Prvo neka regulišu refundacije u privatnim vrtićima pa onda neka rade dalje! Kad dete ide ceo mesec plaćamo 6000 din a kad ne ide 18 000!!! Da li to Vama zvuči normalno?! Prvo te primoraju da ideš u privatni vrtić jer u državnom nema mesta a onda ti lupaju penale jer neće da refundiraju kad dete ne ide gospoda a roditelji moraju da plaćaju i vrtić za džaba i plus nekoga da čuva dete! Tako da ta priča o populacionoj politici i beloj kugi je izgleda samo za kamere a u realnosti se snalazi ko kako zna i ume! Za mene je ovo smejanje u lice roditeljima!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама