Duško Radović: Detinjstvo naše dece može se lako unakaziti pogrešnom vizijom sreće!

Koliko se, još i danas, pametne, zrele i osobene dece vređa, ponižava i diskvalifikuje surovim kriterijumima škole, društva i porodice: koliko vrediš možeš dokazati jedino ocenama u školi.

Vaspitanje dece sve je teže, ali ove reči Duška Radovića mogu vam pomoći da shvatite suštinu i naučite u kom smeru vaše dete da usmeravate.

“Ako hoćemo zdravu, vedru, pametnu i slobodnu decu, moramo ih oslobađati straha. A svako detinjstvo lako se može unakaziti raznim strahovima: da je sve važno i presudno, da nisi dobar, da možeš unesrećiti roditelje, da si u svemu nedorastao, da si glup, da si nepotreban, da si ugrožen i slično. Jedna besmislena koncepcija literature za decu proistekla je iz tragične i arhaične pedagoške koncepcije: da je rad pre svega – fizički rad, da je svrha učenja i rada – zaposlenje, da se čovek potvrđuje pre svega u socijalnoj i profesionalnoj hijerarhiji.

Ta “vizija” dece kao budućih činovnika i službenika, sa klasama i platama, sa položajima i ugledom – to je ona školska i društvena Baba-roga koja ignoriše ličnost a unapređuje poslušnost i mediokritetstvo… Koliko se, još i danas, pametne, zrele i osobene dece vređa, ponižava i diskvalifikuje surovim kriterijumima škole, društva i porodice: koliko vrediš možeš dokazati jedino ocenama u školi.

Mudrosti Duška Radovića su svevremenske i univerzalne, prilagodljive i deci i odraslima, kao svojevrsna uputstva kojih se valja s vremena na vreme prisetiti. U vremenu kada mnogi misle da se samo novcem može kupiti sve, Duško Radović nas opominje i podseća da su najvrednije stvari na svetu zapravo besplatne. Samo ponekad zaboravimo smo ih besplatno dobili.

Besplatno je samo ono što je najveće, najlepše i najvažnije: Ovako je govorio Duško Radović!

“Koliko se plaća pretplata za cvrkut ptica?
Kolika je cena vazduha u novim dinarima?
Da li se hlad drveća plaća na sat ili na metar?
Da li je cena sunca ista i leti i zimi?
Da li cveće posebno naplaćuje gledanje, a posebno mirisanje?
Koliko vremena treba da se sagradi planina srednje veličine?
Da li je reka jeftinija na izvoru ili na ušću?
Izvinite, koliko ste platili što ste se rodili?
Šta je besplatno?
Samo ono što je najveće, najlepše i najvažnije.”

Društvo, zatim škola, televizija i novine insistiraju na tome da je to novac. Međutim, primer ljudi koji “žive za novac” to ne potvrđuje.”