Које су обавезе родитеља који жели да његово дете буде успешно

29 децембра, 2015

Психолог Јасминка Брлас говори на који начин родитељ да приступи и помогне свом школарцу да се развије у самосталну и одговорну младу особу која ће се лакше прилагодити и школским обавезама.
uciteljШколска доб носи изазове за дете и родитеља. Притом је улога родитеља огромна. Родитељ своје дете треба да поштује и подржава, али и да га усмерава и учи одговорностима. С обавезама и притисцима с којима се као родитељи суочавамо то може бити тешко. Често не знамо како да поступимо. Помажемо превише или премало, уплићемо се и контролишемо превише или се се уопште не уплићемо. Дететове оцјене и обавезе доживљавамо као своје, вређамо се и заборављамо како је нама било кад смо били школарци.

Како заузети правилан и здрав став према достигнућима свога детета? Како своја очекивања свести на разумну меру? На чему инсистирати у првим годинама школовања? Шта чинити да детету помогнемо да одрасте у одговорну и самосталну младу особу? Питања су то која смо поставили проф. Јасминки Брлас. Ево које је препоруке Јасминка Брлас дала родитељима.

Прочитајте и Не уписујте децу раније у школу!

Дужности родитеља

Дужност сваког родитеља је да научи своје дете обвезама, навикама и преузимању одговорности за своје поступке. Деца која имају развијене радне и животне навике (одласци на спавање у приближно исто време, прање руку након игре или када уђе у кућу, прање зуба ујутру и увече и сл.) много лакше усвајају нове навике, па тако и школске обавезе и правила.

Обавезе детета

Дете треба да има своје обавезе у кући (нпр. скупљање играчака, сређивање собе, бацање смећа, одлазак у продавницу, храњење кућног љубимца, вођење пса у шетњу, намештање кревета, брисање суђа…) које треба да обавља само а не родитељ уместо њега. Тако ће развијати своје радне навике које ће му помоћи у развијању школских радних навика (брига око учења, школског прибора).

Прочитајте и Шта је важно код припреме детета за школу?

Поставите правила о учењу

У договору с дететом одредите простор за рад и учење. Врло је важно да дете има време и простор за рад, учење и писање својих задатака. Такође су важна јасна правила везана за учење и школске обавезе.

Подстичите социо-емоциоанлни развој детета

Од родитеља се очекује да истрајно подстичу социо-емоциоанлни развој детета, самосталност, дисциплину, упорност, спремност на сарадњу, развијање позитивне слике детета о себи. То је процес и од родитеља захтева доследност, упорност и стрпљење.

Љубав према детету не сме бити условљена оценама

Од детета имајте реалистична, ни прениска ни превисока очекивања. Прихватите га онаквим какво јесте, дајте му осећај да је вредно и да имате поверења у његове способности. Најважније је да дате детету до знања да ваша љубав према њему не зависи од његових оцена и школског успеха.

Прихватање неуспеха, право на грешке, стрпљење, најважнији су родитељски квалитети којима ћете детету помоћи у учењу и савладавању школских обавеза. Радујте се сваком његовом успеху. Не упоређујте дете с другом децом, браћом, сестрама. Свако је дете различито, индивидуа за себе и развија се својим темпом.

Прочитајте и Како спречити јутарње одуговлачење и кашњење у школу

Не учите уместо детета

Не учите, не читајте и не пишите задатке уместо детета. Стрпљиво и с поверењем подстичите његову самосталност. Самостално дете није дете које је препуштено само себи, већ дете које преузима обавезе и одговорности примерене својој доби. Учите га да је за свако постигнуће потребно уложити време и труд. Охрабрујте дете и подржавајте га у савладавању нових задатака.

Стварајте подстицајно окружење

За развој детета, па тако и за прилагођавање детета на школу, важно је стварати подстицајно окружење у којем се подстиче стицање нових искустава, активности, радозналост, игра и стварање. На тај начин ће дете стећи особине, способности и вештине потребне за успех у школи. Радознала и самосвесна деца лакше уче.

Развијате дететову емоционалну интелигенцију

Важно је код детета развијати емоционалну интелигенцију, способност прилагођавања, самодисциплину, упорност, оптимизам, поштовање других, спремност на сарадњу. Читати, писати, друга знања и вештине учиће и у школи. Похваљујте дете, покажите понос, охрабрите његову знатижељу.

Прочитајте и Полазак у школу: Мотивација за учење долази изнутра

Питајте дете о пријатељима, а не само о оценама

По повратку детета из школе разговарајте с њим, покажите интерес и занимање за то шта говори: како му је било и што су радили у школи, шта је ново научило, шта му се свидело, шта је било лако, шта није, ко су му пријатељи… При томе га активно слушајте.

Разговарајте искрено с дететовим наставником

Успоставите добар однос и сарадњу са школом и имајте поверења у дететову учитељицу/учитеља. То подразумева узајамно поштовање, дељење информација, договарање. Учитељица ваше дете види на другачији начин и у другачијим околностима од вас. Она му је изузетно важна особа у животу.

Са учитељицом отворено разговарајте о снагама и интересима свога детета, али и о потешкоћама с којима се сусрећете. Таквим приступом и заједничким деловањем позитивно ћете утицати на развој детета, а тако и на његов успех и задовољство школом. Редовним одласцима на разговор у школу показујете бригу и интерес за дететово учење, али и за дете као особу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама