Двојезични возић – нова едукативна играчка за најмлађе

Најтежа ствар коју човек у животу мора да научи је – језик. А то је уједно и једна од првих ствари коју учимо, јер усвајање језика почиње од момента кад се родимо.

Учење страног језика у раном узрасту једна је од тема која увек изазове много полемике. Док једни верују да то није добра идеја те да ће детету бити напорно да у раном детињству усваја паралелно матерњи и још један језик, други су уверени да за дете то није напор већ сасвим природан процес, али само ако се учење одвија у пријатном окружењу и ако дете у томе ужива.

Оно што нико не доводи у питање је корисност двојезичних играчака. Тешко да је икад неко одустао од тога да детету да двојезичну играчку у руке, зато што је сувише мало да би учило нове речи на нематерњем језику. И то и јесте један од најприроднијих начина учења, управо прилагођен детету.

Играчке су део дечјег света и, ако их пажљиво бирате, не морате бринути што их дете има много. Битно је само да му у тренутку игре на располагању буду највише две или три играчке, како би могло да задржи фокус. Добра играчка треба да буде израђена од квалитетног материјала, да има креативну функцију, да подстиче дете на проналажење решења и распламсава машту. Наравно, све је ово узалуд ако играчка детету није и забавна.

Једна од следећих играчака у вашој колекцији свакако би могао да буде Авантура возић. Ова симпатична играчка намењена је за децу узраста већ од једне године јер нема ситних делова. Возић долази у комплету са шинама које се једноставно склапају, па је одличан за развој моторике млађе деце. Кад се шине склопе, на њих долази возић са мотором који по шинама покрећу батерије. Он испушта врло реалне звуке, а за њега се може закачити и мали вагон. У комплету је и шест различитих животиња, као и њихова „станишта“ и станица за воз.

Оно што је посебно корисно јесте да је свака животињица у другој боји, а возић, крећући се по шинама, пушта песмице и учи дете чињеницама о животињама које су у комплету.

Играчка испушта 40 различитих звукова, речи, фраза и песмица и то на српском и енглеском језику, учећи дете врстама животиња, њиховим стаништима, бојама, звуковима које испуштају. Ту су и песмице о азбуци и абецеди за прво усвајање гласова.

У сваком случају, дружење са играчкама које су едукативне, забавне и двојезичне може помоћи детету да од малих ногу разуме да једна иста ствар може имати много назива, као и да језик којим се служе деца и људи у његовом окружењу није једини. Притом, учиће баш онако како треба да учи свако дете – кроз игру, оним темпом које оно само одреди.

А. Цвјетић

(ПР)