Е-дневник: Уколико наставник унесе погрешну оцену, неће моћи сам да је исправи

23 августа, 2017

Оцене и изостанци “на клик”
Од 1. септембра у 200 основних и средњих школа уводи се електронски дневник, у оквиру пројекта “еПросвета” Министарства просвете, који ће олакшати наставницима вођење администрације, а родитељи ће у сваком тренутку моћи да виде оцене, изостанке и напомене о учењу и владању своје деце.
Основне школе које учествују у овом пројекту прећи ће на електронску евиденцију док ће средње школе због законских ограничења морати да воде и “папирну”. Пошто ће е-дневник заменити класичан, наставници ће и даље имати педагошке свеске, у које ће бележити плусеве, минусе, оцене са петнаестоминутних провера знања и слично.
Kако би се обезбедила већа објективност у оцењивању, наставници могу да виде оцене само из свог предмета. Једини који може да има увид у оцене из свих предмета су разредни старешина и директор школе. Уколико наставник унесе погрешну оцену, неће моћи сам да је исправи већ мора да пошаље захтев за исправку, а нову оцену сме да унесе једино директор школе. У систему се бележе сви уноси, тако да ће се у сваком тренутку знати ко је и када преправљао оцене, појаснио је Бојан Радић, руководилац овог пројекта.
– Психолози су нам тражили да родитељи могу да виде оцене са два дана закашњења, како би се дала могућност ученицима да сами саопште родитељу коју оцену су добили и зашто. Психолози су такође сугерисали да се у напомене не уносе само негативни коментари наставника већ и позитивни. У школама које од септембра учествују у пилот-пројекту родитељима неће бити одмах подељене шифре за улаз у систем, а добиће их када школе процене да су за то спремне, јер пре тога морају да се уходају наставници. Наравно да се неће чекати мај да родитељи добију шифре – каже Радић, напомињући да је у наредној фази пројекта планирано да родитељи СМС порукама добијају редовне информације о изостанцима своје деце.
У пилот фази директори школа моћи ће да виде како је према успеху рангирана њихова школа према оценама, броју изостанака и успеха на такмичењима, али ће ранг-листа бити анонимна јер ће се видети само на ком су месту, а поредиће се образовне установе које учествују у пилот-пројекту.
Могућност да систем “падне”, према Радићевим речима, сведена је на минимум. Он наводи да е-дневник има највиши ниво заштите података, који се чувају на серверу у Србији, а обезбеђени су 24-часовни физички надзор система и корисничка подршка. Аутентификација запослених у школама је двостепена, што значи да поред имена и лозинке постоји још један ниво заштите приступа систему.
“еПросвета” има пет сервиса, а наредни корак о којем се размишља је увођење е-лектире.
Податке уносе наставници
Све школе које учествују у пилот-пројекту су опремљене рачунарима тако да ће податке уносити наставници, а образовне установе сукцесивно ће се прикључивати како се буду обезбеђивали технички услови за то. Надлежни нису могли да процене колико ће времена бити потребно да се електронски дневник уведе у све образовне установе у Србији. Занимљиво је да се у старту за учешће у пилот-пројекту пријавило 800, од укупно 1.800 школа у нашој земљи.
Пише: В. Андрић
 
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Е-дневник: Уколико наставник унесе погрешну оцену, неће моћи сам да је исправи

 1. Božović Vladan каже:

  Dakle, situacija je mnogo gora nego što sam mislio. Imam bolju ideju, ako nastavnik unese pogrešnu ocenu da sedi na kažnjeničkoj klupi, i da nasi kapu u obliku kupe, na kojoj piše “magarac”.
  Nećeš Šarčeviću još dugo da ponižavaš profesore. Sva ova iživljavanja i poniženja će ti se vratiti kao bumerang

 2. Jelena каже:

  ideja ne moze da se sprovede u delo u narednih deset godina. Toliko!

 3. Ucitelj каже:

  Ispade da svakog casa umesemo najmanje sest pogresnih ocena. Znate li o cemu pricate gospodo?

 4. IQ каже:

  Ono sto mene zanima, da li ce nastavnik zahtev za korekciju ocena dostavljati elektronski i da li ce se direktor logovati preko naloga nastavnika ili ima neogranicen pristup celom sistemu? Ko pored direktora pristupa i ima pravo izmene podataka i na koji nacin se garantuje nastavnicima istinitost i tacnost podataka koji su uneti. Centralizacija ovakve vrste podrazumeva pristup i obradu licnih podataka dece, roditelja i zaposlenih stoga bi se morao oglasiti poverenik za zastitu podataka o licnosti. Da se objasni javnosti u koje svrhe se vrsi obrada, kome su dostupni i na koji nacin ce se koristiti dobijeni podaci.
  Druga stvar koja je evidentna jeste da nastavnici ne treba da imaju uvid u proces ocenjivanja svojih kolega. Na koji nacin pravno nastavnicka veca u tom slucaju verifikuju zakljucne ocene i resava sporne situacije. Da li to podrazumeva prekid komunikacije izmedju nastavnika i neuvazavanje socio ekonomskog i zdravstvenog statusa ucenika. Te stavke su umnogome ugrozile i devalvirale objektivnost ocenjivanja a na njima se upravo insistira. Dakle ako se radi gola statistika bez uzimanja u obzir navedenih faktora kao krajnji ishod dobice se potpuno iskrivljena slika uspesnosti/neuspesnosti skola, dece i nastavnika. Imamo mnogo obolelih ucenika sa lekarskim uverenjima dobijenim u svrhe letovanja ( jeftiniji aranzmani u pred i na kraju sezone), zimovanja, izbegavanja usmenih i pismenih provera (do te mere da se neki ucenici pojavljuju nekoliko puta u toku pologodista, a vode kao redovni ucenici), oslobadjanja od casova fizickog vaspitanja ( u velikoj meri zastupljeno kod dece koja su aktivni sportisti) i konacno ono sto je hit poslednjih pet, sest godina u zavrsnim odeljenjima zbog pohadjanja pripremne nastave organizovane na fakultetima ili u sopstvenoj reziji.

 5. NATASA каже:

  Strasno je kad neko od trivijalnih stvari pravi big deal. Ne nije strasno nego je sramota.

 6. Zlaja каже:

  Meni lično se najviše dopada ovaj pasus: “Kако би се обезбедила већа објективност у оцењивању, наставници могу да виде оцене само из свог предмета.”
  Sećam se svog školovanja,vrlo često su nastavnici i profesori ocene davali po inerciji kad bi videli ocene iz drugih predmeta.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама