Predlozi zanimljivih i edukativnih TV sadržaja za decu za ovo leto

16 juna, 2022

Današnja deca odrastaju mnogo drugačije nego što smo odrastali mi, njihovi roditelji, rođeni sedamdesetih, osamdesetih ili čak devedesetih godina prošlog veka. Ono što zaboravljamo je to da smo i mi odrastali drugačije od svojih roditelja, a oni drugačije od naših baka i deka. I to je niz koji se nastavlja.

Naš posao, kao roditelja u eri digitalne revolucije, nije da decu nateramo da žive detinjstvo kakvo smo mi živeli, već da od ih naučimo da iz vremena u kom žive uzmu ono najbolje. A to najbolje, svi znamo, nisu ni TikTok izazovi ni video-snimci raznih Jutjubera. To je vreme za slobodnu igru u prirodi s jedne strane, a kvalitetan, kontrolisan i vremenski ograničen pristup ekranima s druge strane.

Naravno da nećete svom predškolcu zabraniti crtane filmove. Ali ćete ga podstaći da bira one iz kojih će učiti nove stvari o svetu koji ga okružuje. Možda jedan od najboljih crtanih filmova u novije vreme (a svakako bolji od onih koje smo gledali kao deca) je crtać o Braći Kret. Dva brata upoznaju ekipu koju čini, među ostalima, jedna sjajna programerka. Ona im pomaže da razviju posebne moći transformacije u svakoj novoj avanturi. A avanture su – istraživanje životinjskog sveta. Tako će deca učiti gde žive džinovske lignje, kako se hrani grizli, kako izgleda životni ciklus lososa i mnoge druge stvari. Braću Kret mogu gledati svi korisnici EON paketa na kanalu Minimax.

SBB-ova platforma EON jedina je TV platforma kod nas na kojoj deca, u okviru svog EON Kids profila, imaju mogućnost da istražuju i gledaju sve što žele potpuno bezbedno, jer sadrži isključivo sadržaje primerene njihovim godinama. Nešto što će deci gledanje televizije učiniti još zabavnijim je i posebno dizajniran daljinski upravljač koji stiže tokom leta. I deca kao i odrasli mogu da koriste svoj EON Kids profil na svim uređajima.

Hopster aplikacija

Kompanija SBB prepoznala je izazov odabira edukativnog i kontrolisanog digitalnog sadržaja za decu i u svoju ponudu uvrstila Hopster aplikaciju. Hopster je vodeća platforma za zabavu i učenje, koja sadrži više stotina epizoda pažljivo odabranih i nagrađivanih crtanih filmova. Reč je o interaktivnoj platformi namenjenoj deci predškolskog uzrasta, uz koju se zabavljaju i uče – istovremeno. Evo i kako:

Kompletan program na aplikaciji razvijen je uz pomoć stručnjaka za obrazovanje i kognitivni razvoj, a pored crtanih filmova i edukativnih kvizova, tu su i interaktivne knjige, na srpskom jeziku. A sama aplikacija može se koristi i bez pristupa internetu.

Hopster je uključen u okviru EON paketa – EON Full Duo, EON Premium Duo, EON Full TV & EON Premium TV paketa  kao i korisnicima Gold, Gold Extra, Gold Premium i Total TV Premium paketa preko EON aplikacije.

Da Vinci kids

Za one malo starije čiju je pažnju možda još teže usmeriti na kvalitetan sadržaj, SBB je ponudio Da Vinci kids aplikaciju. Namenjena deci starijoj od 6 godina, aplikacija sadrži TV emisije, crtane i dokumentarne filmove, kao i preko 200 edukativnih igrica kroz koje će deca razvijati matematičke veštine, memoriju, veštinu kreativnog razmišljanja i rešavanja problema. Mini-dokumentarci za decu kreirani su tako da budu zabavni i edukativni, ali ne predugački kako bi zadržali dečju pažnju.

Sve sadržaje razvili su stručnjaci za obrazovanje, a 21 matematička igrica evaluirana je i odobrena od strane Play 2 Prevent Lab sa Univerziteta Jejl.

Sadržaj je dostupan na 20 jezika, TV kanal Da Vinci dostupan je od Start paketa, a Da Vinci Kids aplikacija uz EON Full, EON Full Duo, EON Premium i EON Premium Duo paketima.

Ono što je posebno važno kad je reč o obe aplikacije (Hopster i Da Vinci Kids) to je da deca ne mogu naleteti na neprikladan sadržaj koristeći ih, kao što je to slučaj kad im dozvolite da sami traže sadržaj na internetu. Možete biti potpuno spokojni kad je reč o kvalitetu onoga što gledaju, ostaje samo da im, u skladu sa uzrastom, ograničite vreme provedeno pred ekranima.

Predlažemo da dodatne informacije o paketima potražite na sbb.rs

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama