Предлози занимљивих и едукативних ТВ садржаја за децу за ово лето

Данашња деца одрастају много другачије него што смо одрастали ми, њихови родитељи, рођени седамдесетих, осамдесетих или чак деведесетих година прошлог века. Оно што заборављамо је то да смо и ми одрастали другачије од својих родитеља, а они другачије од наших бака и дека. И то је низ који се наставља.

Наш посао, као родитеља у ери дигиталне револуције, није да децу натерамо да живе детињство какво смо ми живели, већ да од их научимо да из времена у ком живе узму оно најбоље. А то најбоље, сви знамо, нису ни ТикТок изазови ни видео-снимци разних Јутјубера. То је време за слободну игру у природи с једне стране, а квалитетан, контролисан и временски ограничен приступ екранима с друге стране.

Наравно да нећете свом предшколцу забранити цртане филмове. Али ћете га подстаћи да бира оне из којих ће учити нове ствари о свету који га окружује. Можда један од најбољих цртаних филмова у новије време (а свакако бољи од оних које смо гледали као деца) је цртаћ о Браћи Крет. Два брата упознају екипу коју чини, међу осталима, једна сјајна програмерка. Она им помаже да развију посебне моћи трансформације у свакој новој авантури. А авантуре су – истраживање животињског света. Тако ће деца учити где живе џиновске лигње, како се храни гризли, како изгледа животни циклус лососа и многе друге ствари. Браћу Крет могу гледати сви корисници EON пакета на каналу Minimax.

SBB-ова платформа EON једина је TV платформа код нас на којој деца, у оквиру свог EON Kids профила, имају могућност да истражују и гледају све што желе потпуно безбедно, јер садржи искључиво садржаје примерене њиховим годинама. Нешто што ће деци гледање телевизије учинити још забавнијим је и посебно дизајниран даљински управљач који стиже током лета. И деца као и одрасли могу да користе свој EON Kids профил на свим уређајима.

Hopster апликација

Компанија SBB препознала је изазов одабира едукативног и контролисаног дигиталног садржаја за децу и у своју понуду уврстила Хопстер апликацију. Хопстер је водећа платформа за забаву и учење, која садржи више стотина епизода пажљиво одабраних и награђиваних цртаних филмова. Реч је о интерактивној платформи намењеној деци предшколског узраста, уз коју се забављају и уче – истовремено. Ево и како:

Комплетан програм на апликацији развијен је уз помоћ стручњака за образовање и когнитивни развој, а поред цртаних филмова и едукативних квизова, ту су и интерактивне књиге, на српском језику. А сама апликација може се користи и без приступа интернету.

Hopster је укључен у оквиру EON пакета – EON Full Duo, EON Premium Duo, EON Full TV & EON Premium TV пакета  као и корисницима Gold, Gold Extra, Gold Premium и Total TV Premium пакета преко EON апликације.

Da Vinci kids

За оне мало старије чију је пажњу можда још теже усмерити на квалитетан садржај, SBB је понудио Da Vinci kids апликацију. Намењена деци старијој од 6 година, апликација садржи ТВ емисије, цртане и документарне филмове, као и преко 200 едукативних игрица кроз које ће деца развијати математичке вештине, меморију, вештину креативног размишљања и решавања проблема. Мини-документарци за децу креирани су тако да буду забавни и едукативни, али не предугачки како би задржали дечју пажњу.

Све садржаје развили су стручњаци за образовање, а 21 математичка игрица евалуирана је и одобрена од стране Play 2 Prevent Lab са Универзитета Јејл.

Садржај је доступан на 20 језика, ТV канал Da Vinci доступан је од Start пакета, а Da Vinci Kids апликација уз EON Full, EON Full Duo, EON Premium и EON Premium Duo пакетима.

Оно што је посебно важно кад је реч о обе апликације (Hopster и Da Vinci Kids) то је да деца не могу налетети на неприкладан садржај користећи их, као што је то случај кад им дозволите да сами траже садржај на интернету. Можете бити потпуно спокојни кад је реч о квалитету онога што гледају, остаје само да им, у складу са узрастом, ограничите време проведено пред екранима.

Предлажемо да додатне информације о пакетима потражите на sbb.rs

(ПР)