Гастроентеролог: Увођење жуманцета у исхрану већ у петом месецу

5 маја, 2021

Гастроентеролог др Војислав Перишић гостовао је јуче у Јутарњем програму РТС-а и том приликом разјаснио дилеме које се тичу увођења немлечне исхране бебама.

Доктор је истакао да је већ кодификовано када уводити деци, како је рекао “под знаком навода” те намирнице које су опасне.

“Америчка академија за педијатрију каже да црвена воћа од четвртог месеца нису опасна, малине, јагоде, а код нас је до шестог месеца, даље житарице. Код нас педијатри неће да саветује пре шестог месеца, а оне се уводе у четвртом месецу. То је везано за упознавање укуса и достигнутим навикама, превенцији дијабетеса и гојазности”, појаснио је Перишић.

У том смислу, каже, нема лимитације, ако није било алергија у породици, млечна формула може већ у петом месецу, црвено воће и поврће, житарице и, наравно, жуманце.

Указао је да до четвртог месеца детета трају депои гвожђа у јетри и да после тога нестају.

“Како ћемо их унети, значи то је жуманце суплемент гвожђа за дечју јетру. Значи од петог месеца жуманце апсолутно да, и ту нема никаквих опасности. Колико жуманаца? Ја се придржавам енглеског правила једно јаје дневно, од четвртине, трећине, половине у року од пар дана то је све”, препоручује доктор.

Бебе које не воле млеко

Доктор је објаснио и ситуацију када бебе неће да једу млеко. Реч је о инфантилној анорексији, беба неће ништа да једе.

“Проблем је у томе јер је развитак дисенације различитих укуса веома брз тако да је беба у другом месецу као да је у осмом. Ту се примењују формуле које се састоје од пилећег меса, риже, сока од кароте и мултивитамини”, савет је гастроентеролог Војислава Перишића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Гастроентеролог: Увођење жуманцета у исхрану већ у петом месецу"

  1. М.Бабура каже:

    Сока од “кароте”?! Мош мислит “керот ђус”! 🙂

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама