Harvardska studija: Deca koja redovno rade kućne poslove biće uspešnija u životu

10 juna, 2017

Ako ste skloni da štedite svoju decu kućnih poslova, možda im činite veliku štetu. Naime, naučnici sa Harvarda utvrdili su da deca koja rade kućne poslove kasnije u životu imaju više uspeha u karijeri i međuljskim odnosima.

Studija harvardskih naučnika, koja je trajala čak 75 godina, pratila je dve grupe ljudi: prvu grupu sačinjavalo je 268 ispitanika koji su završili Harvard između 1939. i 1944; druga grupa sastojala se od 465 ispitanika koji su odrastali u siromašnim četvrtima Bostona. Tokom 75 godina, ispitanici su praćeni kako bi se uočilo “koje psihološke varijable i biološki procesi iz detinjstva i mladosti utiču na zdravlje i sreću u životu.”

Jedan od brojnih zaključaka naučnika jeste da su ispitanici, koji su kao deca radili kućne poslove, u životu bili samostalniji, sposobniji za saradnju i rad u grupama i svesniji da je obavljanje kućnih poslova i drugih potencijalno neprijatnih zadataka nešto što donosi boljitak zajednici. Suštinski, ova deca razvila su “ja to mogu” pogled na život, koji je kasnije doveo do njihovog uspeha na poslu i u međuljdskim odnosima.

“Kako bismo najbolje ocenili živote naših ispitanika, nismo im prosto slali upitnike. Intervjuisali smo ih u njihovim dnevnim sobama. Pregledali smo njihove lekarske kartone. Analizirali smo im krv, skenirali mozgove, razgovarali sa njihovom decom. Snimali smo ih dok sa suprugama pričaju o svojim najvećim brigama,” kaže izjavio je Robert Voldinger, direktor istraživanja.

Izvor: Detinjarije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama