Харвардска студија: Деца која редовно раде кућне послове биће успешнија у животу

10 јуна, 2017

Ако сте склони да штедите своју децу кућних послова, можда им чините велику штету. Наиме, научници са Харварда утврдили су да деца која раде кућне послове касније у животу имају више успеха у каријери и међуљским односима.

Студија харвардских научника, која је трајала чак 75 година, пратила је две групе људи: прву групу сачињавало је 268 испитаника који су завршили Харвард између 1939. и 1944; друга група састојала се од 465 испитаника који су одрастали у сиромашним четвртима Бостона. Током 75 година, испитаници су праћени како би се уочило “које психолошке варијабле и биолошки процеси из детињства и младости утичу на здравље и срећу у животу.”
Прочитајте и Кућни послови за децу према узрасту по Монтесори таблици ..
Један од бројних закључака научника јесте да су испитаници, који су као деца радили кућне послове, у животу били самосталнији, способнији за сарадњу и рад у групама и свеснији да је обављање кућних послова и других потенцијално непријатних задатака нешто што доноси бољитак заједници. Суштински, ова деца развила су “ја то могу” поглед на живот, који је касније довео до њиховог успеха на послу и у међуљдским односима.
“Kако бисмо најбоље оценили животе наших испитаника, нисмо им просто слали упитнике. Интервјуисали смо их у њиховим дневним собама. Прегледали смо њихове лекарске картоне. Анализирали смо им крв, скенирали мозгове, разговарали са њиховом децом. Снимали смо их док са супругама причају о својим највећим бригама,” каже изјавио је Роберт Волдингер, директор истраживања.
 
Извор: Детињарије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама