Херман Хесе: Где треба тражити праве изворе радости и смисла

Што сам бивао старији, све мање су ме испуњавала ситна задовољства која ми је живот пружао и све јасније сам схватао где треба тражити праве изворе радости и смисла.
Научио сам да бити вољен не значи ништа, а да је волети све, да је способност да осећамо оно што даје вредност и љепоту нашем постојању. Где год би се на земљи појавило оно што се може назвати срећом, било је саткано од емоција.
Новац није ништа, моћ није ништа. Многи имају и једно и друго, а ипак су несретни. Лепота није ништа, видио сам лепе мушкарце и лепе жене који су били несретни упркос својој Лепоти. Ни здравље није све; свако је здрав тко се тако осећа; било је болесника пуних воље за животом који су је неговали до самог краја и било је здравих који су венули мучени страхом од патње.
Али срећа је увек била тамо где је неко умео да воли и живио за своја осећања; ако их је његовао, ако их није газио и потискивао, она су му доносила задовољство. Лепота не пружа радост ономе ко је поседује, већ ономе ко уме да је воли и да јој се диви.

 
Херман Хесе