Хлор у базенима – како препознати тровање и како реаговати

28 јула, 2022

Лето је сезона кад градски базени и аква-паркови врве од свих оних који би да побегну од врелог бетона и потраже освежење. Викендима обично гужва буде толика да у базену не може да се заплива.

Поред младих, на базенима су најчешћи “гости” породице с малом децом. А кад су температуре преко 35 степени, ретко ко размишља о свим опасностима које вребају из јавних базена.

Последњих дана војвођански портали преносе вест о двема породицама које после боравка у познатом аква-парку, одмах те ноћи, завршили у хитној помоћи због симптома који личе на тровање хлором.

Не можемо вам рећи да базене избегавате, јер знамо да је за неке породице одлазак на море недостижан, али свакако вам можемо саветовати да водите рачуна о томе на која места одлазите и да пратите изглед и мирис воде, као и то да ли се код деце јављају необични симптоми.

Шта је хлор и шта тражи у базенима?

Хлор је врста хемикалије и врло је чест састојак у средствима за чишћење као и у пестицидима. Већини је познато да се, у врло малим количинама налази и у води за пиће. Све ово због тога што је хлор врло добар у борби против бактерија. Може се препознати по врло интензивном мирису, налик на избељивач. Може се наћи и у облику гаса, када је његово удисање врло опасно. А у јавним базенима се користи, погађате, како би се сузбиле бактерије у води.

У тело се може унети удисањем, варењем и апсорпцијом. А кад пливате у хлорисаној води, све три могућности су у оптицају.

Који су симптоми тровања хлором?

Интензитет симптома зависи од количине хлора којој је особа била изложена. Мање излагање значи слабије симптоме, јаче излагање може чак узроковати смрт.

Фактори који утичу на интензитет симптома су:

 • количина хлора којој је особа била изложена
 • период током ког је била изложена
 • начин на који је дошла у контакт с хлором (да ли је удисање, варење или апсорпција)

Врло је важно знати да су симптоми могу појавити одмах, али може се десити и да прођу сати до њиховог јављања.

Неки уобичајени симптоми:

 • замагљен вид
 • црвенило и иритација очију
 • црвенило, бол и иритација на местима где је хлор био у контакту с кожом
 • осећај пецкања у грлу, носу, очима и грудима
 • кашљање или кијање
 • стезање у грудима
 • осећај као да не можете да дишете нормално
 • мучнина
 • повраћање

Ако би особа испољила симптоме и игнорисала их, то би могло имати трајне последице по здравље.

Кад приметите неке од ових симптома, ОДМАХ се обратите лекару. Приликом прегледа, он ће тражити знакове као што су убрзано дисање и откуцаји срца, плава кожа, “упадање” стомака испод ребара током дисања, ширење ноздрва и необичан звук приликом дисања, цурење носа, оштећење зубне глеђи.

Уколико се купате на јавним базенима, препорука је да се одмах по изласку из воде истуширате, исто као и по доласку кући. Такође, сву одећу баците на прање. Све наведено важи како за децу, тако и за одрасле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама