Igra u nastavi stranog jezika

januar 25, 2018

Igre u nastavi nisu samo zabavne i opuštajuće, već nastavnicima pružaju mogućnost da provere u kolikoj meri je savladan određeni nastavni sadržaj.   
Vrlo često đaci pitaju da li je važnije znati reči ili gramatiku engleskog jezika. Kad god mi postave ovo pitanje, svojim đacima odgovorim sledećim citatom – Ukoliko jezik posmatramo kao ljudsko telo, gramatika bi predstavljala skelet, a reči vitalne organe i celokupnu muskulaturu. (Jeremy Harmer)
Jedna od jezičkih igara koja može da pokrije obnavljanje i gramatike, i vokabulara je igra ‘tic-tac-toe’ (iks-oks). Pravila igre su veoma jednostavna i sve što je za nju potrebno su tabla i kreda. Na početku igre, učenici se podele u dva tima. Dečaci i devojčice najviše vole da igraju jedni protiv drugih (posebno u mlađim razredima) i tako se najlakše i najbrže formiraju timovi, ali postoji još nekoliko načina – izvlačenjem kartica H/O ili učitelj naizmenično govori đacima H ili O da bi se dobila dva tima.
Najvažnije je da se pre početka igre ustanove pravila. Stvar dogovora je da li tim ima pravo da ispravi grešku, ili ne. Pravila se ne smeju menjati tokom igre. Uloga  nastavnika je da bude nepristrasni sudija. Ukoliko nijedan tim ne odgovori tačno, nastavnik obriše polje koje nije rešeno.
          Nastavnik nacrta tabelu na tabli i igra može da počne.

Igru započinje tim H tako što odabere polje, na primer B-2. Zadatak je da predstavnik tima, nakon dogovora sa svojim saigračima, izgovori rečenicu u kojoj će pravilno biti upotrebljeno plays. Ukoliko je odgovor tačan, u polje B-2 nastavnik upisuje znak H. Tim O otvara sledeće polje i ako daju tačan odgovor, u njihovo polje biće upisan znak O. Tokom igre oba tima razmišljaju i o strategiji jer će pobediti tim koji ima svoja tri povezana znaka po horizontali, vertikali ili dijagonali. Ako je nerešeno, a posebno ako tokom igre nije obrisano nijedno polje na tabli nastavnik piše rezultat 1:1, nikako 0:0 jer će to, za oba tima, biti ohrabrujuće i podsticajno. U sledećem krugu igre, tim O prvi otvara polje.
Reči u poljima mogu biti i imenice sa nepravilnom množinom, nepravilni glagoli, pridevi, prilozi za vreme … U prvom i drugom razredu umesto ispisanih mogle bi da se zalepe fleš kartice, koje bi nastavnik uklonio i umesto njih u polje upisao H ili O .
Ova igra može da se upotrebi ne samo u nastavi engleskog već i bilo kog drugog stranog jezika, čak i u nastavi matematike gde bi se umesto reči u polja upisivali zadaci sa nekom računskom operacijom ili iz nekog drugog predmeta sa rečima čiji bi pojam trebalo definisati. Igra IKS-OKS omogućava obnavljanje različitih nastavnih sadržaja iz različitih predmeta za učenike i mlađeg, i starijeg uzrasta.
S obzirom na to da živimo u vremenu razvijenih tehnologija, teško je zainteresovati i motivisati učenike da rade u učionicama koje su najčešće slabo opremljene. Savlađivanje gradiva kroz igru je zabavno i omogućava razvijanje zdravog takmičarskog duha i međusobne saradnje, a uspeh koji postižu tokom igre stvara osećaj samopouzdanja koji je važan u procesu učenja.

                                                                                       Marina Raičević, Bor
                                                                                       profesor engleskog jezika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama