Играјући шах, деца несвесно уче драгоцене животне лекције

Можда то нисте знали, али један од изборних предмета у основним школама је и – ШАХ. Не одлучују се многа деца да га уче у школи, али делује да већина оних који га одаберу заправо спада у надарену групу деце. Осим тога, та деца добијају много више од простог учења правила те древне игре. Развој концентрације, стрпљење, логичко размишљање, планирање, као и самостално доношење одлука неке су од вештина које шах развија код деце, а које су им изузетно важне за живот.

Нажалост, нема много школа у којима се шах нуди као изборни предмет, а нема ни много предавача који имају све компетенције да предају тај предмет. Једна од ретких је Марија Лукић, рецензент „Комплетне књиге о шаху“, мајсторски кандидат и међународни шаховски судија, председник Првог српског шаховског савеза. Она је и наставница изборног предмета Шах у основним школама.
Зашто је за децу добро да играју шах? Шта можете рећи из сопственог искуства играча, али и наставника, о предностима те игре за дечји развој?
Шах је врло битан за развој деце зато што пружа велику корист за њихов интелект, уравнотежени развој и функционисање целокупне личности. Шах је важан за савлађивање драгоцених животних лекција. Идеално је то што деца кроз игру несвесно уче те лекције. Шаховска партија може да се посматра као симулација животних околности, где дете самостално доноси одлуку о томе који ће потез одиграти и тиме се учи, између осталог, и одговорности. На основу повученог потеза шаховска партија ићи ће у одређеном правцу, као што се догађа и у животу. Шах је, такође, моћно средство којим вежбамо решавање проблема и помаже при стварању и учвршћивању социјалних искустава, јер шаховска табла ствара услове за мирну, безбедну дискусију.
Шах помаже у развоју логичког мишљења, комбинаторике, маште и креативности, упорности и истрајности, самопоуздања, емоционалне стабилности, способности планирања и при доношењу одлука. Та игра изграђује тимски дух, док истовремено јача индивидуалност и драстично утиче на концентрацију, визуелизацију, стрпљење, одмереност, анализу, апстрактно мишљење и планирање.
Почели сте да играте шах с пет година и отада је он на разне начине неизоставни део вашег живота. Прешли сте пут од играча, преко судије, до наставника. Шта је толико магично у тој игри што вас је толико задржало?
Шах је дивна друштвена игра која ми је помогла да се још као дете развијам брже од вршњака, али највише да научим све о томе шта је стрпљење, које ми је тада недостајало.
Уживам док играм шах, али још више у томе да пренесем знање најмлађима и да им помогнем да се кроз шах осамостале, да науче животне лекције и да се развију у комплетне личности.
Рецензент сте новог издања „Креативног центра“ под називом „Комплетна књига о шаху“. Коме је књига намењена и шта се из ње може научити?
„Комплетна књига о шаху“ је илустровани приручник у којем ће читаоци пронаћи све информације о правилима шаховске игре, њеном развоју кроз историју, као и занимљиве податке о светским првацима. Сазнаће како да записују партију, како да матирају, да избегну замке у отварању, планирају лукаве потезе, покрећу ефектне нападе и бране своје фигуре како би обезбедили победу на шаховском пољу. Књига је намењена почетницима свих узраста и може се користити за шах као изборни предмет у основним школама.
Како деца у школи реагују на шах? Шта их привлачи?
Деца су одушевљена када чују за шах прво зато што је то игра, а тек после и зато што схвате шта им све шах пружа. Углавном нису ни свесни да шах може да се учи и да то није само просто померање фигура. Привлачи их такмичарски дух и надмудривање.
Да ли тај предмет бирају само „генијалци”?
Највећи број полазника су надарена деца с веома високим нивоом интелигенције, али има и другачијих примера. Често ми се дешава да дете одлично напредује у шаху, а има лоше оцене из других предмета. Међутим, док уче да играју шах, деца врло брзо постану свесна својих могућности и добију жељу да раде на себи, да уче и да се усавршавају, као и да поправе лоше оцене. Имала сам и ученика који ради по ИОП-у и резултати су били невероватни јер је врло брзо научио кретање и вредност свих фигура, а шах му је постао омиљени предмет.
Зашто је, по вашем мишљењу, одлучено да шах постане секција и да ли ће то битно утицати на број полазника?
Европски парламент је 13. марта 2013. године усвојио декларацију којом позива Европску комисију да уведе програм „Шах у школи“ у образовне системе земаља чланица и да за тај програм обезбеди новчану подршку. У преко 30 земаља света шах је изборни предмет у школи. Код нас је шах као изборни предмет уведен пре пет година и још увек за њега влада велико интересовање. Жао ми је што је одлучено да (између осталог и) шах постане секција, јер сам уверена да ће се на тај начин, за годину до две, потпуно угасити. Укидањем шаха као изборног предмета највише губе ђаци који и поред савремених технологија, рачунара и мобилних телефона, воле да играју шах и да активирају своје вијуге.
Интервју водила А. Ц.