Igranje lutkama umesto igrica na telefonu podstiče socijalni i emocionalni razvoj

31 marta, 2022

Roditelji, pod izgovorom da je tehnologija način života u današnje vreme, vrlo lako pokleknu i daju deci uređaje da koriste u vrlo ranom uzrastu, kako bi sebi olakšali svakodnevicu koju je savremen život prilično zakomplikovao. Ipak, nova studija koju je proveo Univerzitet Cardiff otkriva da deca koja se igraju lutkama više razmišljaju o emocijama drugih ljudi, ali i o njihovim mislima, od dece koja više koriste digitalne uređaje.

Autor studije dr Sarah Gerson rekla je da deca igrajući se lutkama zapravo igraju igru uloga, onako kako je vide u stvarnom životu. Oni pokazuju viši nivo društvenog i emocionalnog sazrevanja i grade empatiju koju internalizuju te im ostaje za čitav život.

Šta se to dešava u mozgu deteta dok se igra lutkama?

Istraživači su posmatrali 33 devojčice i dečaka uzrasta od 4 do 8 godina, koji su se igrali barbikama ili tabletima.

Dr Gerson objasnila je da igranje lutkama podstiče razvoj ISL (internal state language), koji je zapravo jedinstven pokazatelj društvenog razvoja deteta, jer ovaj oblik igre decu podstiče da govore naglas ono što misle i osećaju.

Dodala je i da razvijen ISL ukazuje na to da deca razmišljaju o tuđim emocijama, mislima, znanju. To znači da na ovaj način zapravo razvijaju ključnu društvenu veštinu koja će im biti od velike koristi tokom života.

Tokom istraživanja su korišćene i tehnologije koje su istraživačima omogućile da posmatraju mozak dece tokom igre (near-infrared spectroscopy) lutkama, odnosno gedžetima. Otkriveno je da igra lutkama aktivira deo mozga zadužen za emocionalni razvoj i društvene veštine (pSTS).

S druge strane, igranje na digitalnim uređajima nije podstaklo decu da se “užive” u uloge, niti da razvijaju socijalne veštine, pokazalo je istraživanje

A koliko vremena pred ekranima je dozvoljeno?

Ekrani su danas svuda oko nas, tako da je veoma teško nadzirati njihovu upotrebu.

Ipak, stručnjaci klinike Mayo kažu da previše vremena pred ekranom uzrokuje nepravilan i loš san, probleme u ponašanju, sporiji jezički i socijalni razvoj, nasilno ponašanje, teškoće u učenju, ali i probleme sa prejedanjem.

Kako, onda, ograničiti vreme pred ekranom? I koliko?

Američka pedijatrijska akademija i klinika Mayo kažu da deci mlađoj od 18 meseci ne treba davati pristup nikakvim ekranima. Oni od 18 do 24 meseca ne smeju sami provoditi vreme pred ekranom niti im treba davati telefone i tablete u ruke. Za decu od 2 do pet godina apsolutni maksimum pred ekranom je jedan sat dnevno isključivo edukativnog sadržaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama