Играње луткама уместо игрица на телефону подстиче социјални и емоционални развој

31 марта, 2022

Родитељи, под изговором да је технологија начин живота у данашње време, врло лако поклекну и дају деци уређаје да користе у врло раном узрасту, како би себи олакшали свакодневицу коју је савремен живот прилично закомпликовао. Ипак, нова студија коју је провео Универзитет Cardiff открива да деца која се играју луткама више размишљају о емоцијама других људи, али и о њиховим мислима, од деце која више користе дигиталне уређаје.

Аутор студије др Sarah Gerson рекла је да деца играјући се луткама заправо играју игру улога, онако како је виде у стварном животу. Они показују виши ниво друштвеног и емоционалног сазревања и граде емпатију коју интернализују те им остаје за читав живот.

Шта се то дешава у мозгу детета док се игра луткама?

Истраживачи су посматрали 33 девојчице и дечака узраста од 4 до 8 година, који су се играли барбикама или таблетима.

Др Gerson објаснила је да играње луткама подстиче развој ISL (internal state language), који је заправо јединствен показатељ друштвеног развоја детета, јер овај облик игре децу подстиче да говоре наглас оно што мисле и осећају.

Додала је и да развијен ISL указује на то да деца размишљају о туђим емоцијама, мислима, знању. То значи да на овај начин заправо развијају кључну друштвену вештину која ће им бити од велике користи током живота.

Током истраживања су коришћене и технологије које су истраживачима омогућиле да посматрају мозак деце током игре (near-infrared spectroscopy) луткама, односно геџетима. Откривено је да игра луткама активира део мозга задужен за емоционални развој и друштвене вештине (pSTS).

С друге стране, играње на дигиталним уређајима није подстакло децу да се “уживе” у улоге, нити да развијају социјалне вештине, показало је истраживање

А колико времена пред екранима је дозвољено?

Екрани су данас свуда око нас, тако да је веома тешко надзирати њихову употребу.

Ипак, стручњаци клинике Mayo кажу да превише времена пред екраном узрокује неправилан и лош сан, проблеме у понашању, спорији језички и социјални развој, насилно понашање, тешкоће у учењу, али и проблеме са преједањем.

Како, онда, ограничити време пред екраном? И колико?

Америчка педијатријска академија и клиника Mayo кажу да деци млађој од 18 месеци не треба давати приступ никаквим екранима. Они од 18 до 24 месеца не смеју сами проводити време пред екраном нити им треба давати телефоне и таблете у руке. За децу од 2 до пет година апсолутни максимум пред екраном је један сат дневно искључиво едукативног садржаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама