Најважнија ствар која одаје размажено дете (и још шест других знакова)

19 јуна, 2022

Сва деца имају лоше дане кад се једноставно не осећају најбоље и кад се понашају некако размаженије него иначе. На крају крајева, деца су људи, са својим манама и врлинама. Ипак, постоји значајна разлика између лошег дана, развојне фазе и васпитне запуштености.

Према једном истраживању које је спровео амерички сајт о родитељству, чак 59% родитеља верује да су њихова деца много размаженија него што би смели да буду. А психолог и аутор неколико књига о дечјем развоју, Michele Borba, каже да свако размажено дете испуњава један најважнији критеријум: верује да се све врти око његових потреба, осећања, жеља, а сви остали и све остало је тек на другом месту.

Како још можете препознати дете које је размажено?

1. Не подносе да чују реч не, а ви се устручавате да је изговорите

Ако вас је готово страх реакције вашег детета кад изговорите “не” или “не може” и то избегавате, онда знајте да сте на добром путу да дете размазите, али на лош начин. Ако се свако ваше не завршава ударањем, гребањем, шутирањем, чак и након што сте се стрпљиво потрудили да то не објасните, могуће је да сте просто научили своје дете да не мора да прихвати “не” и да је довољно да се само јако снажно опире да би добило то што жели.

2. Понашају се незахвално ако добију играчку која им баш и није омиљена

Кад дете које је размажено на поклон од родитеља или неког другог добије лутку коју већ има или која му се не допада не устручавају се да то и покажу. Могу то јасно рећи или једноставно показати да су незадовољни поклоном.

3. Одбијају да поштују правила

Размажена деца не воле кад им се каже шта треба да раде. Кад их упутите на правила која треба да поштују могу одбити да сарађују или их прекршити намерно. А ако их упозорите или им на то скренете пажњу, могу врло бурно реаговати. Ово се нарочито односи на децу старију од четири године код којих вероватно није у питању развојна фаза.

4. Њихови испади беса су снажни и чести.

Иако су испади беса код деце која су у раном узрасту нормална ствар и део њихове борбе са емоцијама, у нешто каснијем вртићком узрасту, постоји шанса да је то ипак њихов начин да добију оно што желе. Размажено дете покушаће да дође до онога што жели испадом беса врло, врло често. И управо тај интензитет и учесталост могу разликовати развојну фазу од понашања размаженог детета.

5. Са другом децом тешко налазе заједнички језик

Ако приметите да се ваше дете понаша ружно према другој деци, да се ретко кад добро слаже с неким, да улази у конфликт и дури се кад игра не иде баш онако како је оно замислило, може бити да је једноставно – размажено.

6. Немају у свом речнику реч “хвала”

Размажена деца не говоре “хвала”. Они заправо верују да на све што добију имају пуно право. Очекују да им се ствари дају и ту не виде неку потребу за изражавањем захвалности.

Шта, онда, да радите?

Ако сте у неким ставкама препознали своје дете, треба да покушате да том понашању станете на пут. Неће бити лако и трајаће. А, док траје, ваше дете биће често врло љуто. И нека буде, то је сасвим у реду. Мора се научити и на тај осећај, као и на то да његова љутња неће променити вашу одлуку. Можете границе поставити и уз емпатију и разумевање, а да не будете ни сурови ни строги. Али јесте важно да почнете да говорите “не” без гриже савести и без страха од реакције детета. Такође, нека захвалност и емпатија постану део породичне динамике. Истакните и често помињите туђе емоције свом детету. И сваког дана пронађите мало времена да укажете на чему сте све у животу или баш тог дана – захвални.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама