Игре које помажу детету да научи да контролише емоције

8 августа, 2019

Што више расту, и од беба постају деца, малишани почињу да доживљавају снажније емоције. Проблем настаје онда када не умеју или не могу речима да објасне оно што осећају, па их то додатно фрустрира и посегну за јединим начином избацивања негативних осећања који познају – плач, бацање, негодовање. Један од главних узрока дечје нервозе управо је немогућност да се изборе са сопственим емоцијама.

Како помоћи деци да се ослободе испада љутње и да науче да контролишу емоције? Кажњавање неће помоћи. Учиниће само то да се дете осећа лошије. Мало смо истраживали и издвојили неколико игара које можете практиковати и породично, па и онда када су сви лепо расположени, како бисте вежбали технике управљања стресом.

Лопта за расположење

Дајте свом детету шарено предиво, неки већи џемпер или прекривач и реците му да се умота у лопту. Реците свом детету да је ова лопта чаробна, да одузима тугу и лоше расположење, љутњу и разочарење, и да када почне да је окреће, она доноси радост и осмехе. Вртећи се у круг умотан, забавиће се и истовремено ослободити стреса.

Ја сам балон

Заједно са дететом, надувајте неколико шарених балона, а затим полако испуштејте ваздух из свих. Фокусирајте се на то како ваздух излази из балона. Онда нека дете замисли да је оно балон и нека дубоко удише, а затим нека полако и постепено избацује ваздух кроз уста.

Једном смирено, замолите дете да вам исприча о ситуацијама у којима се осећа као балон. Када осећа да га емоције оптерећују, када не може да се суздржи и да се ослободи беса, љутње и мржње. Замолите га да у оваквим ситуацијама користи вежбу “Ја сам балон”. Поновите ову праксу дисања у сваком практичном случају.

Смирите миша

Дајте свом детету мекану играчку – миша, зеку или шта год имате, и још једну малу, мекану играчку коју имате при руци. Онда му реците да замисли да је животиња мала, крхка и уплашена. Нека је дете држи у рукама, разговара с њом и покуша да је смири. То ће му помоћи да се и само смири.

Лежaње на поду

Пустите опуштајућу музику и лезите са дететом на поду. Сместите се удобно. У овој вежби, услов је да сви размисле о нечему лепом. То не морају нужно да поделе са осталима, а могу ако желе.

Како расте дрво

Пустите опуштајућу музику, пригите светло, а дете нека понавља након вас покрете које му покажете. Нека дете замисли да сте клице, затим клијате кроз земљу, па порастете и постанете дрвеће. Да бисте то урадили, склупчајте се и котрљајте као лопта на поду, а затим стојте на коленима са главом савијеном ка грудима, постепено почните да ширите руке и подигните главу. Покрети су спори и опуштени. Коначно, протегните цело тело и стојте на прстима.

Вежбање је прикладно да се ради ноћу пре спавања.

Млади археолог

Напуните велику кутију или посуду кинетичким или обичним песком, а у њега онда сакријте једну руку и замолите дете да је нађе копањем као археолог. Важно је да дете „копа” руку тако да је не додирује. Ако је додирне, игра се наставља мењањем места, ви сте археолог, а дете скрива руку у песак. Ова игра тренира стрпљење, концентрацију, контролу покрета.

Ове игре подједнако су корисне за децу и одрасле. А коме не треба вежба самоконтроле у данашње време?

Приредила: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама