Ружно понашање детета је грешка родитеља: 5 ствари које морате да мењате!

Уколико код детета приметите неко ружно понашање, будите свесни да је то највероватније дошло од вас. Ево која су најчешћа лоша понашања која се уче од родитеља, како пише Дејвид Вулф.

Foto: Canva

Превише су зависни
Родитељи који су превише заштитнички настројени и као хоботница хватају и окружују децу чине их превише зависним прво од самих родитеља, а временом и других људи. Деца која су навикла да увек неко решава њихове проблеме, да им непрестано крчи пут и доноси одлуке уместо њих лошије се сналазе у животу. Они по том обрасцу настављају да траже особе које ће моћи да их у животу воде и имају тенденцију да постану зависни од њих.

Прекидају друге у говору
Уколико су родитељи склони да “упадају” некоме у реч, њихова деца ће сигурно радити то исто. Увек пустите дете да вам каже све што хоће, до краја. Не дозволите да себи будете важнији од детета и дајте му простор да се изрази. Научите дете колико је важно да саслуша и сачека свој ред да говори. То ће учинити да буде културније и има бољу комуникацију.

Не поштују одрасле
Биће тренутака у којима ће неко други чувати ваше дете. Ваши рођаци, бебиситерка, пријатељи или комшије… Уколико се не трудите да васпитате дете тако да поштује вас, оно то неће чинити ни са другима. Тиме аутоматски стварате лошу слику о себи и вашем детету.

Превише причају о породичним темама
Деца се од најранијег узраста уче да деле. Уколико не научите дете да неке ствари не треба да износи ван куће оно само неће направити разлику између приватности и јавности. Не желите да се “прљав веш” или интима дома дели у вртићу или када вам дођу гости. Зато научите своје дете шта остаје у ваша четири зида.

Kасно усвоје речник лепог понашања
Никада није сувише рано да научите своју децу како да буду љубазна и пристојна. Они заиста морају да знају основне речи лепог понашања као што су: извини, хвала, молим те и тако даље. Деца уче од најранијег узраста, а ако им пристојност и љубазност приближите од најранијег периода и други ће бити одушевљени њима.

Аутор: bizlife.rs