Игре које повећавају интелигенцију детета

12 фебруара, 2017

Интелигенција није условљена искључиво генетиком, као што се најчешће мисли. Свако од нас може својим скромним доприносом да подстакне развој менталних способности код деце.

Ментални апарат почиње да се формира још док је беба у стомаку, па исхрана мајке и њено психолошко стање имају значајну улогу у томе. Касније, родитељи својим ангажманом и адекватном стимулацијом могу додатно да подстакну развој интелигенције. Веома је важно да се не претера са форсирањем дететових способности у жељи да се од њега створи вундеркинд, како се не би изазвале одређене краткорочне или дугорочне последице.
Позитиван утицај дојења
Са дојењем треба започети што пре након порођаја, јер је мајчино млеко најквалитетнија храна за бебу.

Да ли сте знали…
– да деца која су зачета у алкохолисаном стању родитеља имају нижи степен интелигенције?
– да начин на који је беба рођена има значајан утицај на њен каснији психофизички развој? Најбољи је природан порођај, без анестезије, уз позитиван став породиље, а пожељно је и да отац буде присутан.
– да стрес и бука утичу на појаву различитих оштећења током бебиног развоја?
– да миловање бебе подстиче развој њених телесних и душевних функција?
– да класична музика стимулише мозак?

Доказано је да дужина дојења има значајну улогу у развоју интелигенције код деце, па би било добро да се дете доји макар годину дана. Према неким студијама, деца узраста седам-осам година, која су била дојена, на тестовима интелигенције су имала по осам-девет бодова више од деце која нису сисала. Сматра се да су за такве резултате заслужни одређени састојци из мајчиног млека, али и физички и емоционални контакт који се успоставља између мајке и детета чином дојења.
Подстакните дететову интелигенцију!
Ма колико добар интелектуални потенцијал има, он неће бити правилно искоришћен ако дете већи део дана седи испред телевизора. Родитељи желе да им деца буду успешна на свим пољима, али је потребно доста рада, вежбе и стимулисања дететових потенцијала да би се то постигло. За дете је много важнија родитељска пажња и квалитетно провођење заједничког времена од било какве играчке, ма колико била едукативна. Још од најмлађег узраста, родитељи треба да започну са вежбама и говорно-ритмичким играма које подстичу дететов развој.
Стимулативне игре за децу
● У првим недељама живота: Ставите бебу на леђа да може да види своје руке. Правите разне гримасе – како би вас имитирала.
● Од осмог месеца: Играјте се скривалице. Дајте беби предмете које може да истражује.
● У првој години: Показујте и читајте детету књиге. Играјте се игре сакривања и тражења предмета.
● Са годину и по: Разговарајте што више са вашим малишаном. Саслушајте шта има да вам каже, па тек онда одговарајте.
● У другој години: Причајте док радите по кући а дете се игра.
● У четвртој години: Играјте се друштвених игара, разговарајте о дететовим поступцима, слажите пуззле.
● У шестој години: Што чешће заједно сортирајте и спарујте предмете (на пример, можете заједно да постављате сто или да спарујете чарапе).
 
Игре меморије
Сачекај мало
Љуљајте дете на потколеници („Ђиха-ђиха“), а затим застаните на кратко и сачекајте да ваш малишан затражи наставак. То је врло једноставна игра за подстицање памћења код малишана у другој половини прве године.
Чаврљање
Када ваше дете овлада основним речима, трудите се да свакодневно што више разговарате. Питајте га шта је радило у парку, са ким се играло, шта је видело у шетњи… Заједно направите ужину, седите и ћаскајте! Ова активност, ако се редовно спроводи, подстиче дете да планира шта ће да каже, и да поступке преточи у речи.
Песмице
Деца најбоље памте ако се одређене реченице понављају и прате их одговарајући покрети. Смех и усхићење током играња и певања повећавају вероватноћу да ће се дете и сутра сећати шта је радило претходног дана. Зато рецитујте, певајте и играјте уз песмице као што су „Таши-таши“, „Ринге, ринге раја“, „Зеко, зекане“… Неке игре, као што је „Ринге, ринге раја“, захтевају пажљиво слушање, па ће се дете концентрисати да не би испало из игре.
Жути дан
Када се ваш малишан пробуди, реците му: „Данас је жути дан“. Обоје обуците жуте мајице, направите лимунаду и скувајте паленту за доручак, а за ручак направите запечено поврће са јајима. Узмите жути пластелин и правите фигурице. Уберите жуто цвеће, ужинајте крушку, избројте колико има жутих аутомобила на паркингу… Ова игра помаже у савладавању боја. Нека сутра буде – на пример, црвени дан.
Пронађи парове!
Уберите лист са неког жбуна и реците детету да покуша да пронађе тај жбун. „Хајде да пронађемо ауто који је исти као дедин!“, „Ево га слово А. Можемо да потражимо још негде такво слово.“ Ова активност развија моћ запажања и помаже детету у класификацији предмета.
Имитације
Деца воле да буду као мама или тата, па их зато често опонашају, и на тај начин уче. Иако вама изгледа досадно да дате детету да брише прашину, њему ће то бити јако забавно и подстицајно. Купите му метлицу и лопатицу (за одрасле), па ће се осећати корисним док скупља мрвице са пода. Касније ће желети да вас имитира и у многим другим стварима, зато се увек трудите да му будете добар пример. Ако детету у неком тренутку досади да имитира вас, опонашаће разне животиње. А за то су могућности бројне.
Незаборавни излети
Јединствени догађаји се лакше памте него свакодневни. Ако имамо заједнички доживљај, лакше нам је да разговарамо о том искуству. Зато идите са дететом на излет, у зоолошки врт, одведите га да види где радите… и имаћете много тема за разговор. Када дођете кући, подстакните га да вам исприча шта је све видело на вашем малом путешествију.
Сандра Живановић
 
Извор:Yumama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Игре које повећавају интелигенцију детета"

  1. MILICA каже:

    LLLLLLLLLLLLLLLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEPPPPPPPPPPPPPPPPPPPOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама