Игре које припремају децу за полазак у школу

август 7, 2022

Родитељи врло често погрешно сматрају да је игра корисна само у млађој предшколској групи, док је у старијој групи потребно ставити фокус на учење како би се што боље припремили за школу. То је погрешан начин размишљања, јер је најбоље да се постепено пређе од игре ка учењу, тако да деца кроз игру заправо уче. Игра у предшколском добу је спонтана, слободна и добровољна и неспутана у маштовитости.

Која је улога игре у припремању деце за школу?

У игри дете користи своја искуства о социјалним односима и на тај начин усваја норме друштвеног понашања. Од посебног значаја су дидактичке игре, као и игре драматизације, јер доприносе развоју дечјег стваралаштва и комуникације.

Уз игру су веома значајне и радне активности детета. На тај начин се формирају особине као што су истрајност, упорност, одговорност за своје поступке као и одговоран однос према раду.

Не дозволите детету да утоне у виртуелни свет

Чињеница је да је све више деце која од најранијег узраста доста времена проводе пред телевизором, рачунаром, мобилним телефоном или таблетом. То је огромна грешка коју родитељи свесно или несвесно дозвољавају.

Уколико се посветите детету и осмислите начин учења кроз игру, не само да ћете успети да га одвојите од мобилног телефона, већ ћете кроз игру успети да га социјализујете, оснажите и да омогућите детету да развије свој пун потенцијал у свим сферама.

Неке од игара уз које можете припремити дете за полазак у школу

Такође, постоје игре које према мишљењу психолога знатно утичу на бољу припрему деце за школу. У наставку текста ћемо навести неке од њих, стављајући акценат на њихов значај.

Реци ми почетно слово

Ово је занимљива игра кроз коју деца заправо уче. Довољно је да им кажете неки појам, а они затим да погађају на које слово почиње. Немојте да вас брине што ће у почетку можда столица почињати на слово „Т“ или телефон на слово „Ф“, јер се може десити да дете одређују назив предмета по најзвучнијем гласу у некој речи. Временом, што чешће будете играли ову игру, дете ће непогрешиво знати да препозна одређени глас и да му одреди место на почетку, у средини или на крају неке речи.

Погоди шта сам замислила

Нешто слично, само је у питању обрнути редослед. Замислите неки предмет, укратко га опишите детету а затим га наведите да вам поставља додатна питања. Да ли постоји у овој просторији? Какве је боје? Да ли га ја користим? Мењајте улоге, јер у овој игри је деци посебно занимљиво да они замисле неки предмет који ћете ви погађати. Ово је сјајна игра, јер не само да се богати речник и развија логично мишљење, већ се истовремено обнављају боје и стичу се нови појмови.

Сем умних игара, за децу су изузетно значајне игре које подстичу физичку активност, тако да је потребно да их уврстите у вашу свакодневицу. Првенствено се мисли на игре напољу на ваздуху. Свака игра лоптом ће пријати деци, али како ништа дуго не држи њихову пажњу не би било лоше да припремите и додатне реквизите као што су фризби и хула-хоп. Уколико временски услови не дозвољавају увек уз мало маште можете осмислити игре у кући.

Пронађи скривено благо

Знамо да не постоји дете које не воли слаткише, али уместо да му одмах дате омиљену чоколаду осмислите забавну игру. Оставите чоколаду на неко скривено место, а затим му дајте инструкције како да дође до ње. Можете му рећи: „Скакући на десној нози, провуци се испод стола, обиђи три круга око столице, склони црвену вазу, итд“, односно све што вам у датом моменту падне на памет. Уз ову игру не само да форсирате дете да се креће, већ истовремено учи појам леве и десне стране, боје и још много тога. Уз ову игру дете се учи стрпљењу и схвата да се некад мора потрудити како би дошло до циља, односно награде. У овом случају награда је чоколада.

Опонашање животиња

Сем што је ова игра деци занимљива уз њу је дете физички активно што је за децу веома значајно. Постављајте детету задатке да глуми зеца, птицу, пса, мачку или било коју другу животињу. Сем што треба да опонаша дату животињу у смислу покрета и оглашавања, потребно је и да вам исприча нешто о себи. „Ја сам зека Пека, волим да једем шаргарепу…“ Наравно, ви треба да започнете игру како би дете јасно знало шта се од њега очекује. Сем физичке активности уз ову игру се развија говорна култура и богати се машта.

Игре за развијање фине моторике

Ове игре су веома значајне за развој фине моторике код деце. Оно што нама изгледа једноставно, за децу може бити јако тешко. Издвојили смо неке игре за које вам могу послужити штипаљке и пластичне флаше, јер сигурни смо да је то оно што сваког момента имате у кући.

Ухвати предмет

Направите лоптице од изгужваног папира које можете ставити у неку посуду. Задатак детета је да штипаљком ухвати папир и извади га из посуде. Како би игра била што занимљивија и учинковитија можете пред дете ставити штипаљке различитих боја. Пратећи ваше инструкције – „Плавом штипаљком извади два папирића“, „Црвеном штипаљком извади три папирића“…дете не само да ће развити фину моторику уживајући у игри, већ ће истовремено учити боје и бројеве. Уз све то, бескрајно ће уживати.

Убаци папирић у флашу

За ову игру, сем лоптица од хартије и штипаљки, потребна вам је најобичнија пластична флаша. Задатак детета је да штипаљком ухвати згужвани папирић а затим да га убаци у флашу. Сем што долази до развоја фине моторике и кроз ову игру дете вежба боје и бројеве у зависности од задатка који сте му поставили.

Ове игре можете организовати и као такмичарске без обзира да ли сте ви или неко друго дете други такмичар. Попут игре „Не љути се човече“, кроз овакве игре дете ће учити да прихвати пораз и да развија такмичарски дух.

Ово су само неке од игара за које вам не треба никаква посебна припрема као ни скупе играчке или реквизити. Можете их играти са децом било када и било где. Само од вас зависи да ли ће дете време проводити учећи кроз игру или користећи напредну технологију свакодневно по неколико сати. Размислите о томе!

Аутор: Славица Бијелић, професор разредне наставе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама