Igre koje pripremaju decu za polazak u školu

avgust 7, 2022

Roditelji vrlo često pogrešno smatraju da je igra korisna samo u mlađoj predškolskoj grupi, dok je u starijoj grupi potrebno staviti fokus na učenje kako bi se što bolje pripremili za školu. To je pogrešan način razmišljanja, jer je najbolje da se postepeno pređe od igre ka učenju, tako da deca kroz igru zapravo uče. Igra u predškolskom dobu je spontana, slobodna i dobrovoljna i nesputana u maštovitosti.

Koja je uloga igre u pripremanju dece za školu?

U igri dete koristi svoja iskustva o socijalnim odnosima i na taj način usvaja norme društvenog ponašanja. Od posebnog značaja su didaktičke igre, kao i igre dramatizacije, jer doprinose razvoju dečjeg stvaralaštva i komunikacije.

Uz igru su veoma značajne i radne aktivnosti deteta. Na taj način se formiraju osobine kao što su istrajnost, upornost, odgovornost za svoje postupke kao i odgovoran odnos prema radu.

Ne dozvolite detetu da utone u virtuelni svet

Činjenica je da je sve više dece koja od najranijeg uzrasta dosta vremena provode pred televizorom, računarom, mobilnim telefonom ili tabletom. To je ogromna greška koju roditelji svesno ili nesvesno dozvoljavaju.

Ukoliko se posvetite detetu i osmislite način učenja kroz igru, ne samo da ćete uspeti da ga odvojite od mobilnog telefona, već ćete kroz igru uspeti da ga socijalizujete, osnažite i da omogućite detetu da razvije svoj pun potencijal u svim sferama.

Neke od igara uz koje možete pripremiti dete za polazak u školu

Takođe, postoje igre koje prema mišljenju psihologa znatno utiču na bolju pripremu dece za školu. U nastavku teksta ćemo navesti neke od njih, stavljajući akcenat na njihov značaj.

Reci mi početno slovo

Ovo je zanimljiva igra kroz koju deca zapravo uče. Dovoljno je da im kažete neki pojam, a oni zatim da pogađaju na koje slovo počinje. Nemojte da vas brine što će u početku možda stolica počinjati na slovo „T“ ili telefon na slovo „F“, jer se može desiti da dete određuju naziv predmeta po najzvučnijem glasu u nekoj reči. Vremenom, što češće budete igrali ovu igru, dete će nepogrešivo znati da prepozna određeni glas i da mu odredi mesto na početku, u sredini ili na kraju neke reči.

Pogodi šta sam zamislila

Nešto slično, samo je u pitanju obrnuti redosled. Zamislite neki predmet, ukratko ga opišite detetu a zatim ga navedite da vam postavlja dodatna pitanja. Da li postoji u ovoj prostoriji? Kakve je boje? Da li ga ja koristim? Menjajte uloge, jer u ovoj igri je deci posebno zanimljivo da oni zamisle neki predmet koji ćete vi pogađati. Ovo je sjajna igra, jer ne samo da se bogati rečnik i razvija logično mišljenje, već se istovremeno obnavljaju boje i stiču se novi pojmovi.

Sem umnih igara, za decu su izuzetno značajne igre koje podstiču fizičku aktivnost, tako da je potrebno da ih uvrstite u vašu svakodnevicu. Prvenstveno se misli na igre napolju na vazduhu. Svaka igra loptom će prijati deci, ali kako ništa dugo ne drži njihovu pažnju ne bi bilo loše da pripremite i dodatne rekvizite kao što su frizbi i hula-hop. Ukoliko vremenski uslovi ne dozvoljavaju uvek uz malo mašte možete osmisliti igre u kući.

Pronađi skriveno blago

Znamo da ne postoji dete koje ne voli slatkiše, ali umesto da mu odmah date omiljenu čokoladu osmislite zabavnu igru. Ostavite čokoladu na neko skriveno mesto, a zatim mu dajte instrukcije kako da dođe do nje. Možete mu reći: „Skakući na desnoj nozi, provuci se ispod stola, obiđi tri kruga oko stolice, skloni crvenu vazu, itd“, odnosno sve što vam u datom momentu padne na pamet. Uz ovu igru ne samo da forsirate dete da se kreće, već istovremeno uči pojam leve i desne strane, boje i još mnogo toga. Uz ovu igru dete se uči strpljenju i shvata da se nekad mora potruditi kako bi došlo do cilja, odnosno nagrade. U ovom slučaju nagrada je čokolada.

Oponašanje životinja

Sem što je ova igra deci zanimljiva uz nju je dete fizički aktivno što je za decu veoma značajno. Postavljajte detetu zadatke da glumi zeca, pticu, psa, mačku ili bilo koju drugu životinju. Sem što treba da oponaša datu životinju u smislu pokreta i oglašavanja, potrebno je i da vam ispriča nešto o sebi. „Ja sam zeka Peka, volim da jedem šargarepu…“ Naravno, vi treba da započnete igru kako bi dete jasno znalo šta se od njega očekuje. Sem fizičke aktivnosti uz ovu igru se razvija govorna kultura i bogati se mašta.

Igre za razvijanje fine motorike

Ove igre su veoma značajne za razvoj fine motorike kod dece. Ono što nama izgleda jednostavno, za decu može biti jako teško. Izdvojili smo neke igre za koje vam mogu poslužiti štipaljke i plastične flaše, jer sigurni smo da je to ono što svakog momenta imate u kući.

Uhvati predmet

Napravite loptice od izgužvanog papira koje možete staviti u neku posudu. Zadatak deteta je da štipaljkom uhvati papir i izvadi ga iz posude. Kako bi igra bila što zanimljivija i učinkovitija možete pred dete staviti štipaljke različitih boja. Prateći vaše instrukcije – „Plavom štipaljkom izvadi dva papirića“, „Crvenom štipaljkom izvadi tri papirića“…dete ne samo da će razviti finu motoriku uživajući u igri, već će istovremeno učiti boje i brojeve. Uz sve to, beskrajno će uživati.

Ubaci papirić u flašu

Za ovu igru, sem loptica od hartije i štipaljki, potrebna vam je najobičnija plastična flaša. Zadatak deteta je da štipaljkom uhvati zgužvani papirić a zatim da ga ubaci u flašu. Sem što dolazi do razvoja fine motorike i kroz ovu igru dete vežba boje i brojeve u zavisnosti od zadatka koji ste mu postavili.

Ove igre možete organizovati i kao takmičarske bez obzira da li ste vi ili neko drugo dete drugi takmičar. Poput igre „Ne ljuti se čoveče“, kroz ovakve igre dete će učiti da prihvati poraz i da razvija takmičarski duh.

Ovo su samo neke od igara za koje vam ne treba nikakva posebna priprema kao ni skupe igračke ili rekviziti. Možete ih igrati sa decom bilo kada i bilo gde. Samo od vas zavisi da li će dete vreme provoditi učeći kroz igru ili koristeći naprednu tehnologiju svakodnevno po nekoliko sati. Razmislite o tome!

Autor: Slavica Bijelić, profesor razredne nastave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama